ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаНавесні 2020 року ситуація з видачею потужності станцій на ВДЕ стане критичною - В.Ковальчук

Навесні 2020 року ситуація з видачею потужності станцій на ВДЕ стане критичною - В.Ковальчук

В.о. керівника НЕК “Укренерго” Всеволод Ковальчук заявив, що ріст “зеленої” генерації без маневрених потужностей призведе до обмежень виробництва електроенергії
Навесні 2020 року ситуація з видачею потужності станцій на відновлювальних джерелах енергії (ВДЕ) стане критичною. Про це повідомила пресслужба НЕК “Укренерго”. 
 
“На кінець квітня-початок травня ситуація буде критична, ми цей прогноз давали неодноразово. На травень встановлена потужність зросте до 5,5-6 ГВт. В окремі години це буде до 80% встановленої потужності, з коливанням до 30% - 1,5 ГВт. Нам в будь-якому разі доведеться вводити обмеження видачі потужності”, — розповів в.о. керівника НЕК “Укренерго” Всеволод Ковальчук.
 
Через теплий листопад знизилось споживання електроенергії, тому диспетчер обмежив відпуск електроенергії для кількох найбільших вітроелектростанцій (ВЕС) на півгодини.
 
Проте наступної весни “Укренерго” доведеться або на кілька тижнів зупиняти виробництво “зелених” станцій (додасться також сонячна генерація), або знижувати завантаження атомних станцій НАЕК “Енергоатом”.
 
“У випадку обмеження видачі потужності “зелених” станцій на кілька десятків хвилин мова йде відносно невеликі гроші в масштабах української енергосистеми — кілька десятків тисяч гривень, це не є кричуще збільшення вартості електричної енергії”, — говориться у повідомлені. 
 

Наступного року наслідки будуть набагато відчутними і для енергосистеми, і для вартості електроенергії. 

 
Коментарі (0)