ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняНазвана дата переговорів з РФ щодо транзиту газу

Названа дата переговорів з РФ щодо транзиту газу

У Брюсселі пройшла тристороння зустріч Україна, ЄС і РФ з приводу транзиту газу після 1 січня 2020 року

У Брюсселі пройшла тристороння зустріч Україна, ЄС і РФ з приводу транзиту газу після 1 січня 2020 року

У понеділок, 21 жовтня в Брюсселі (Бельгія) відбулася зустріч між представниками України, Європейського Союзу та Російської Федерації.

Тема переговорів - транзит російського газу після 1 січня 2020 року. А точніше, підготовка до наступного етапу тристоронніх переговорів.

Прес-служба «Нафтогазу» анонсувала дату наступного етапу переговорів тристоронньої групи. Зустріч запланована на 28 жовтня 2019 року.

В рамках зустрічі в Брюсселі сторони обговорили прогрес України в імплементації норм європейського законодавства та створенні незалежного оператора ГТС.

Крім того, йшлося про підписання угоди про взаємодію (interconnection agreement) між операторами ГТС України і Росії на стандартних європейських умовах.

Окремо обговорили формулу, по якій прораховуватимуться тарифи при транспортуванні газу.

Раніше, прес-служба «Нафтогазу» на Facebook-сторінці похвалилася новиною про поділ (анбандінг) оператора ГТС від «Нафтогазу».

«Сьогодні Верховна Рада України прийняла за основу законопроект 2239-1. Він необхідний для завершення відділення Оператор ГТС України від Нафтогазу », - йдеться в повідомленні.

Голова правління «Нафтогаз» Андрій Коболєв прокоментував важлива подія:

«Ми йшли до цього 5 років. Народні депутати дали Україні шанс на збереження статусу транзитної держави, яке має ключове значення для безпеки та комфорту європейських споживачів. Цей статус ставить наші транзитні переговори з Росією в центр уваги вищих посадових осіб в Брюсселі, Берліні або Парижі ».

Відзначається, що транзит газу приносить Україні близько 3 млрд доларів щорічно, тобто 4% ВВП.

При цьому, Росія хоче Україну за допомогою активації «Північного потоку-2». Щоб не допустити «провалу», необхідно заручитися підтримкою європейських країн, а значить, вести діяльність за європейськими правилами.

 

 
Коментарі (0)