ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГНБУ заборонив стягувати штрафи за прострочення кредитів і оплати ЖКП

НБУ заборонив стягувати штрафи за прострочення кредитів і оплати ЖКП

Клієнтам дозволено не платити внески по іпотеці. Банки зобов'язані самі повідомити клієнтам про припинення всіх штрафних виплат.

Згідно з правилами роботи банків на період карантину в Україні, опублікованими НБУ, вводиться замкнений на всі штрафні платежі за кредитами і комунальні послуги.

"Банкам на законодавчому рівні в період карантину забороняється нараховувати та стягувати неустойки (штрафи, пені та будь-які інші платежі) за несвоєчасне проведення оплати за споживчими кредитами, а також підвищувати процентну ставку за споживчими кредитами. Банки повинні проінформувати про це клієнтів", - сказано в постанові НБУ.

Також банкам заборонено нараховувати і стягувати неустойки (штрафи, пені) за несвоєчасну оплату комунальних послуг. Це зроблено в тому числі і для позбавлення від черг платників в банківських відділеннях.

Клієнтам банків дозволено припинити виплати по іпотечних кредитах - і банки не мають права за це стягувати пені.

Для обслуговування клієнтів, які продовжать погашати свої кредити, Нацбанк обіцяв незабаром затвердити окремі заходи для всіх банків.

В умовах карантину та наслідків для економіки України, Нацбанк обіцяв банкам "кредитні канікули". Також 10 найбільших банків України отримали від НБУ 17 мільярдів гривень в порядку рефінансування.

 

 
Коментарі (0)