ГоловнаНовини ЖКГСтатистика«Індекс Паски»: вартість випічки в 2017р зросла на 35%

«Індекс Паски»: вартість випічки в 2017р зросла на 35%

Вартість випічки паски в 2017 році зросла на 35,3% порівняно з минулим роком, - до 30 грн, повідомляє Міністерство економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ)
Вартість випічки паски в 2017 році зросла на 35,3% порівняно з минулим роком, - до 30 грн, повідомляє Міністерство економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) на своїй сторінці в Facebook, оприлюднивши так званий «Індекс паски».
 
«Напередодні Великодніх свят наша команда аналітиків вже другий раз поспіль вирішила дослідити динаміку вартості святкової випічки паски в 2017 році порівняно з 2016 роком. В ході дослідження ми виявили, що в домашніх умовах вона буде коштувати 29,81 грн, що на 35,3% дорожче, ніж в 2016 році», - йдеться в повідомленні. 
 
У МЕРТ констатували, що ціни зросли майже на всі інгредієнти. Найбільше - на 34% - подорожчало вершкове масло. Воно ж найсильніше вплинуло на зростання кінцевої вартості домашньої паски, оскільки частка вершкового масла становить близько 30% її вартості.
 
Ціни на борошно зросли на 8,9% - до 9,26 грн, молоко – 34,3% (16,63 грн), ізюм - 17,8% (106 грн), сіль - 6,2% (4,76 грн), дріжджі – 5,9% (5,19 грн), масло – 6,5% (32,85 грн), яйця – 12,9% (10,87 грн), цукор – 17,5% (16,48 грн). Разом з тим цукрова пудра вже три роки поспіль коштує 40 грн за кілограм. 
 
У повідомленні зазначається, що, згідно з консенсус-прогнозом Мінекономрозвитку, інфляція в 2017 році збережеться на рівні 11% (грудень 2017 року до грудня 2016). 
 
 

«Звертаємо вашу увагу, що «Індекс паски» не є офіційним макроекономічним показником, не відображає інфляцію або індекс споживчих цін. Всі розрахунки - приблизні, здійснені на основі моніторингу Державної служби статистики цін на соціально значущі товари та експертної оцінки Мінекономрозвитку», - пояснюється в повідомленні. 

 
Коментарі (0)