ГоловнаНовини ЖКГЖитлоІндустріальне будівництво житла підніме ринок нерухомості

Індустріальне будівництво житла підніме ринок нерухомості

У Мінрегіоні переконані, що індустріальне будівництво житла, на рівні з іншими житловими програмами, зможе у повній мірі забезпечити населення якісним житлом за доступною ціною.

Метод індустріального будівництва житла є одним із напрямів швидкого спорудження сучасних, якісних, енергоефективних житлових будинків. Про це заявив  Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Темник, інформує прес-служба відомства.

Говорячи про індустріальний метод будівництва житла, Міністр зазначив, що незважаючи на наявність різних державних програм забезпечення населення житлом, вони все одно поки не можуть охопити всіх громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

«Проблема не вирішується з однієї причини – відсутність на ринку пропозицій щодо енергоефективного житла за доступною ціною та належної якості», - переконаний пан Темник.

За його словами, доцільність індустріального підходу у житловому будівництві підтверджує і зарубіжний досвід. Як приклад, Міністр навів Західну Європу, де найбільш поширеним є малоповерхове панельне будівництво. Частка панельних будинків у житловому фонді Великобританії, Фінляндії, США складає 20-40%. Їх популярність пояснюється перш за все економічністю, а крім того низькими обсягами відходів, що забруднюють навколишнє середовище.

«Що стосується великопанельного будівництва в Україні, то ті підприємства, які спроможні зводити житлові будинки, що відповідають сучасним нормативним вимогам, знайшли своє місце на ринку», - переконаний Міністр.

Разом з тим, за його словами, є підприємства, стан виробничих потужностей яких критичний, і потребує технічного переоснащення.

«Зношеність основних фондів, технологічного обладнання, металоформ потребують негайного технічного переоснащення. Тоді вони зможуть виготовляти сучасні конструкції і матеріали та забезпечити зведення будівель різного призначення: каркасно-монолітних, каркасно-панельних, монолітних, панельних малоповерхових», - сказав очільник відомства.

Геннадій Темник також додав, що аналіз стану 40 основних підприємств з виробництва залізобетонних конструкцій у регіонах України показав, що в середньому їх виробничі потужності завантажені лише на 36,5%.

«То ж ми сьогодні намагаємося активізувати хід технічного переоснащення підприємств будівельної індустрії з тим, щоб вони могли споруджувати доступне житло саме індустріальним методом. Це дозволить нам швидше і більше спорудити житла, а отже більше громадян зможуть вирішити свої житлові проблеми», - резюмував Міністр.

Як повідомляла «Україна Комунальна», реалізація даної програми має розпочатися вже у поточному році. Передбачається, що вона дозволить вийти на будівництво в Україні 30-50 тис. квартир на рік. Перше житло, побудоване індустріальним методом, з'явиться у Харкові.

 
Коментарі (0)