ГоловнаНовини ЖКГЖитлоНесумлінних забудовників зможуть притягати до кримінальної відповідальності

Несумлінних забудовників зможуть притягати до кримінальної відповідальності

Реформа містобудування та державно-архітектурного контролю є однією з флагманської команди президента та найактивнішою цього року.

 

Реформа містобудування та державно-архітектурного контролю є однією з флагманської команди президента та найактивнішою цього року. Вже у грудні парламент має розглянути кілька законопроектів, які мають на меті підвищити відповідальність несумлінних забудовників, зокрема шляхом запровадження високих штрафів.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів голова підкомітету із захисту інвестицій в об'єкти будівництва Андрій Стріхарський.

"На грудень заплановано розгляд трьох ключових законопроектів, які стануть основою для позитивних змін у містобудівній сфері – № 5655, № 5656 та № 5877. У тому числі пропонується суттєво підвищити відповідальність за незаконне будівництво. Для порушників штрафи становитимуть 950 прожиткових мінімумів та більше. Така міра відповідальності змусить забудовників кілька разів зважити, чи варто вдаватися до скоєння порушень, підставляючи цим власний бізнес під ризики застосування значних фінансових санкцій", - розповів він.

За словами нардепа, штрафи є допоміжним заходом у запланованій системі основних запобіжників. Причому вони відрізнятимуться залежно від класу будівництва.

"Найбільші штрафи передбачені для об'єктів класу наслідків СС2 та СС3 - тобто тих, хто орієнтує будівельний бізнес на торгові центри, житлові комплекси та багатоквартирні будинки. Штрафи для невеликих будинків та об'єктів, що зводяться фізичними особами, будуть набагато менші. Наприклад, незаконне будівництво на пам'ятці архітектури може обійтися винним майже 12 млн грн", - пояснює Стріхарський.

Крім цього, каже нардеп, для недобросовісних забудовників можуть запровадити ще й кримінальну відповідальність за порушення у сфері. Зокрема, за самовільні заняття земельної ділянки та самовільне будівництво, що, безумовно, стане потужним стримуючим фактором.

"Якщо до втрати кількох мільйонів гривень на штрафах деякі можуть поставитися легковажно, то позбавлення волі за свої незаконні дії ігнорувати не зможе ніхто. Законопроект № 5877 пропонує доповнити Кримінальний кодекс України нормою про самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво. Зокрема, незаконне будівництво, яке створило небезпеку або спричинило тяжкі технологічні аварії або екологічні катастрофи, загибель або масове захворювання населення, повинні каратися позбавленням волі на 3-5 років", - додає Стріхарський.

 

 

 
Коментарі (0)