ГоловнаНовини ЖКГТранспортІнформацію про ризик підтоплення «Поштової площі» назвали маніпуляцією

Інформацію про ризик підтоплення «Поштової площі» назвали маніпуляцією

У Київській міській державній адміністрації спростували інформацію про незадовільний технічний стан станції метро «Поштова площа», закликавши «диванних експертів та блогерів» не сіяти паніку

 

У Київській міській державній адміністрації спростували інформацію про незадовільний технічний стан станції метро «Поштова площа», закликавши «диванних експертів та блогерів» не сіяти паніку. Перед цим Державна аудиторська служба заявила, що під загрозою руйнації опинився «практично весь інфраструктурний вузол», яким є Поштова площа.

Позицію Департаменту транспортної інфраструктури КМДА опублікували на офіційному порталі Києва.

У департаменті КМДА розповіли, що станція «Поштова площа», зокрема й перегінні тунелі, що примикають до неї, перебувають у належному технічному стані. Там запевнили, що фахівці метрополітену провели позаплановий огляд та обстеження споруд, за результатами яких деформацій чи ризиків підтоплення не виявили.

Також у департаменті зауважили, що підземний пішохідний перехід станції «Поштова площа» відокремлений від майбутнього «об’єкта багатофункціонального призначення» (вочевидь, маючи на увазі торговельний центр, що будується поряд — прим. ред.) «капітальною» перегородкою з цегли.

Як вважає міська влада, «диванні експерти та блогери» поширюють інформацію про неналежний стан станції з метою «посіяти паніку» та підіграти «на руку ворогу в інформаційній війні».

Державна аудиторська служба 1 травня заявила, що ще під час перевірки у 2023 році виявила «критичні об’єкти будівництва», які розміщуються поряд зі станціями метро, зокрема на Поштовій площі. Йдеться про торговельний комплекс з підземним музеєм.

Аудитори вказали на недовиконані роботи з гідроізоляції, водовідведення та водопониження. Також Держаудитслужба зафіксувала ознаки корозії металу та руйнування захисного шару бетону. Фахівці прийшли до висновків, що технічний стан об’єкта постійно погіршується, а його подальша експлуатація без консервації чи добудови вкрай небезпечна. 

«Під загрозою руйнації опинився практично весь інфраструктурний вузол, яким є Поштова площа», — заявили у Держаудитслужбі.

Там додали, що попередили профільний департамент КМДА про результати експертизи ще у першому півріччі 2023 року, рекомендувавши провести протиаварійні роботи.

Крім того, під час аудиту спеціалісти оглянули розташовані під землею археологічні знахідки. Ще у квітні 2018 року Київрада погодила створення на Поштовій площі національного музею «Центр середньовічного міста». Улітку того ж самого року відповідну постанову підтримала Верховна Рада.

Проте вже шість років археологічні знахідки залишаються не захищеними від потрапляння атмосферних опадів та вимивання ґрунту, розповіли у службі. Розповіли, що державні аудитори що так і не отримали від КМДА відповіді, коли цей музей з’явиться і що конкретно для цього робиться.

Також Держаудитслужба нагадала, що реконструкція Поштової площі разом із будівництвом транспортної розв’язки станом на кінець 2022 року обійшлася бюджету Києва у понад 445 млн гривень. Кошторисна вартість незавершених робіт на Поштовій площі становила 87,8 млн гривень.

 

 

 
Коментарі (0)