ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГНинішній зелений тариф обходиться споживачам в 1 млрд на місяць - Міненерго

Нинішній зелений тариф обходиться споживачам в 1 млрд на місяць - Міненерго

Міненерго закликає депутатів прийняти законопроект про зниження "зелених" тарифів в редакції міністерства

Затягування з розглядом в парламенті законопроекту №3568 про зниження "зелених" тарифів вже обійшлося майже в 1 млрд грн. Про це заявила в.о. міністра енергетики Ольга Буславец, повідомляє пресслужба міністерства.

За словами Буславец, через місячної затримки з прийняттям законопроекту споживачі вже будуть змушені переплатити за завищеним "зеленим" тарифом понад 900 млн грн.

"Високі" зелені "тарифи досі діють, тому борг перед виробниками ВДЕ зростає кожен день. Місяць затримки з прийняттям закону призведе до того, що споживачі вже будуть змушені переплатити за завищеним" зеленим "тарифом понад 900 млн грн", - заявила міністр .

Вона пояснила, що умовами меморандуму передбачається прийняття закону до 1 серпня поточного року. Інакше досягнуті компромісні домовленості втратять свою силу.

Оновлений тариф на передачу електроенергії в розмірі 24 коп / кВтг, який вступає в силу з серпня 2020 року, вже враховує норми урядового законопроекту N3658 щодо зниження "зеленого" тарифу, а також залучення на пільгових умовах кредитних коштів міжнародних фінансових інститутів для погашення наявної заборгованості НЕК "Укренерго".

"Якщо проект закону вчасно прийнято не буде, вигідні умови кредитування ЄБРР будуть недоступні, і тариф на передачу обґрунтовано має зрости більш ніж в два рази", - відзначають в Міненерго.

За словами Буславец, розгляд законопроекту затягується, зокрема, через велику кількість поправок від народних депутатів.

"Кількість поданих народними депутатами поправок до законопроекту 3568 вимірюється сотнями. Більшість нівелюють досягнуті домовленості і професійні напрацювання міністерства", - підкреслила в.о. міністра.

Міненерго закликає народних депутатів терміново розглянути і прийняти проект закону №3568 з урахуванням вимог меморандуму і всіх запропонованих міністерством пропозицій щодо вдосконалення аукціонної моделі підтримки.

У Міненерго розраховують, що законопроект, в запропонованій міністерством редакції, дозволить знизити "зелені" тарифи і зменшити, таким чином, обсяг виплат на суму близько 6,4 млрд грн щорічно, а в цілому законопроект може зменшити загальний обсяг виплат більш ніж в 2 млрд євро.

 

 
Коментарі (0)