ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаНКРЕКП позапланово перевірить сім операторів систем розподілу через недотримання графіків відключень

НКРЕКП позапланово перевірить сім операторів систем розподілу через недотримання графіків відключень

НКРЕКП позапланово перевірить «Волиньобленерго», «ДТЕК Київські електромережі», «ДТЕК Київські регіональні електромережі», «ДТЕК Одеські електромережі», «Полтаваобленерго», «Прикарпаттяобленерго» та «Хмельницькобленерго»
Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг повідомила, що проведе позапланові виїзні перевірки ПРАТ «Волиньобленерго», ПРАТ «ДТЕК Київські електромережі», ПРАТ «ДТЕК Київські регіональні електромережі», АТ «ДТЕК Одеські електромережі», АТ «Полтаваобленерго», АТ «Прикарпаттяобленерго» та АТ «Хмельницькобленерго». 
 
У Регуляторі стверджують, що до них продовжують надходити звернення споживачів електричної енергії щодо:
  • нерівномірного (несправедливого) розподілу ОСР участі споживачів у заходах з розвантаження енергосистеми (графіках відключення);
  • неповідомлення ОСР через свої вебсайти споживачів про перерви в електропостачанні;
  • недотримання ОСР графіків аварійних відключень та неналежного інформування, які містять, зокрема, скарги щодо надання операторами телефонних «гарячих ліній» некомпетентних відповідей, а також заяви про порушення прав та інтересів споживачів на отримання достовірної інформації.
Зокрема, такі звернення надійшли щодо:
 
ПРАТ «ВОЛИНЬОБЛЕНЕРГО» від 4 споживачів;
ПРАТ «ДТЕК КИЇВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» від 2 споживачів;
ПРАТ «ДТЕК КИЇВСЬКІ РЕГІОНАЛЬНІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» від 2 споживачів;
АТ «ДТЕК ОДЕСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» від 2 споживачів;
АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» від 2 споживачів;
АТ «ПРИКАРПАТТЯОБЛЕНЕРГО» від 1 споживача;
АТ «ХМЕЛЬНИЦЬКОБЛЕНЕРГО» від 1 споживача.
 
У діях вказаних підприємств вбачаються ознаки порушення вимог Закону України «Про ринок електричної енергії», Кодексу систем розподілу та недотримання Ліцензійних умов з розподілу електричної енергії.
 
Наразі тривають аналогічні перевірки ОСР, що були оголошені у грудні минулого року. Їх результати будуть розглянуті на найближчих засіданнях Регулятора.
 
НКРЕКП наголошує, що відповідно до вимог законодавства при застосуванні аварійного розвантаження ОСР не повинен допускати дискримінацію між користувачами і має надавати споживачам достовірну та своєчасну інформацію про графіки аварійних відключень.
 
Нагадаємо, станом на 10 січня споживання електроенергії в Україні підвищилось через низьку температуру, посилену сильним вітром у більшості регіонів. Також зросло споживання промисловістю та бізнесом, що є звичним для робочого дня. Внаслідок цього зріс дефіцит потужності, у тому числі і в нічні години.
 

Для забезпечення балансу в енергосистемі до областей доведені ліміти споживання, які діють упродовж всієї доби – з 00:00 до 24:00. На жаль, у багатьох областях ліміти вже перевищені, тому для збереження стабільної роботи енергосистеми застосовуються аварійні відключення. 

 
Коментарі (0)