ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаНКРЕКП проти збільшення потужності домашніх електростанцій

НКРЕКП проти збільшення потужності домашніх електростанцій

Регулятор виступив проти зростання потужностей домашніх СЕС і ВЕС і спрощення отримання "зеленого" тарифу для малої генерації

Регулятор виступив проти зростання потужностей домашніх СЕС і ВЕС і спрощення отримання "зеленого" тарифу для малої генерації

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), виступає проти збільшення встановленої потужності сонячних і вітряних енергоустановок домашніх господарств.

Про це повідомляється в пропозиціях регулятора до законопроекту про "зелені" тарифи, передає Інтерфакс-Україна.

"У разі збільшення розміру встановленої потужності генеруючих установок домогосподарств, з огляду на середньостатистичне споживання електроенергії приватними домогосподарствами, зросте неконтрольоване виробництво електроенергії без необхідності в її застосуванні", - вважає НКРЕКП.

Регулятор додає, що закупівля надлишку електроенергії за завищеним тарифом також призведе до зростання тарифів на електроенергію для всього населення країни.

Згідно з даними регулятора, в середньому споживання електроенергії на абонента становить 167 кВт-год, тоді як при нинішньому ліміті потужності енергоустановки для домашніх господарств в 30 кВт можна виробляти в 13 разів більше.

НКРЕКП також не підтримує спрощену систему отримання "зеленого" тарифу для малої генерації (до 500 кВт), оскільки це "може призвести до аварійних ситуацій, спричинених відсутністю проведення експертиз і перевірок будівництва таких об'єктів".

Крім того, регулятор вважає недоцільним давати надбавку до визначеного на аукціоні "зеленим" тарифом за впровадження системи акумулювання електроенергії.

"Реалізація електроенергії об'єктами електроенергетики, здатними до її акумулювання..., має здійснюватися в межах балансуючого ринку за цінами, які складаються на ринку, що балансує", - пояснює відомство свою позицію.

НКРЕКП також пропонує переглядати "зелений" тариф у разі проведення реконструкції, модернізації або капітального ремонту зі збільшенням встановленої потужності, застосовуючи до нього коефіцієнт, що діє на той момент.

Регулятор запрошує всі зацікавлені сторони обговорити ці та інші дискусійні питання законопроекту про нову систему підтримки відновлюваної енергетики на засіданні робочої групи 29 серпня. У їх переліку також і рівень "зелених" тарифів, а також надбавка до аукціонної ціни чи тарифу за використання елементів місцевої складової.

 

 
Коментарі (0)