ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоНКРЕКП втратив статус незалежного державного колегіального органу

НКРЕКП втратив статус незалежного державного колегіального органу

Відповідно до закону Нацрегулятор втрачає статус незалежного державного колегіального органу, що був закріплений у попередній версії закону про НКРЕКП
Верховна Рада ухвалила в цілому закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конституційних принципів у сферах енергетики та комунальних послуг". 
 
За ухвалу проголосувало 265 депутатів ВР. 
 
Відповідно до закону Нацрегулятор втрачає статус незалежного державного колегіального органу, що був закріплений у попередній версії закону про НКРЕКП. Замість цього Нацрегулятор стає діючим центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, який утворюється Кабінетом Міністрів України. 
 
Також була закріплена підзвітність НКРЕКП Верховній Раді. Регулятор щороку, до 1 червня, подає до парламенту звіт про свою діяльність і виконання завдань державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг за попередній рік.
 
Відповідно до нового закону, НКРЕКП більше не зобов'язана публікувати рішення у газеті "Урядовий кур'єр". Відтепер рішення регулятора набирають чинності з дня, наступного за днем їх оприлюднення на офіційному веб-сайті, якщо більш пізній строк набрання чинності не встановлено самим рішенням. 
 
Також не буде норми, що зобов'язує вести трансляцію засідань он-лайн.
 
Нагадаємо, парламент 5 грудня 2019 року прийняв в першому читанні законопроєкт №2490-1, який має прибрати у законі про НКРЕКП невідповідність конституції.
 
Депутати зробили Нацрегулятор постійним центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, який утворюється Кабінетом Міністрів України. Тоді як раніше НКРЕКП створювалась президентом, а також президент призначав нових членів комісії.
 
Коментарі (0)