ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаНКРЕКП планує скасувати зелений тариф для домашніх СЕС

НКРЕКП планує скасувати зелений тариф для домашніх СЕС

Відповідний проект постанови регулятор має намір розглянути на засіданні 27 червня.

Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг України, має намір привести свою нормативну базу у відповідність до змін у закон "Про альтернативні джерела енергії", що вступили в силу з 22 травня, і врегулювати питання надання "зеленого" тарифу для сонячних і вітрових електростанцій  домогосподарств.

Про це повідомляє  Інтерфакс-Україна.

Відповідний проект постанови регулятор має намір розглянути на засіданні 27 червня.

НКРЕКП планує внести зміну до постанови №447 від 29 березня 2019 року, виключивши два періоду надання ЗТ - для СЕС і ВЕС домогосподарств потужністю до 30 кВт, побудованих з 1 січня 2020 року по 31 грудня 2024 року і з 1 січня 2025 року по 31 грудня 2029 року.

При цьому в пояснювальних документах до проекту постанови НКРЕКП підкреслює, що зобов'язань щодо скасування постанови №447 у неї немає, тому встановлений ЗТ для всіх домашніх СЕС і ВЕС до 30 кВт, побудованих з 1 квітня 2013 року до 1 січня 2020 року, продовжить діяти. Разом з тим регулятор зазначає, що у нього більше немає зобов'язання щоквартально перераховувати ЗТ у відповідність до змін курсу євро (для домашніх СЕС - виходячи з 18 євроцентів за кВт-год), тому їх ставки залишаться в гривні незмінними і будуть діяти до 1 січня 2030 року.

Як повідомлялося, проблема надання ЗТ для наземних домашніх СЕС виникла після прийняття закону про "зелених" аукціонах для інвесторів поновлюваних джерел енергії "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії" (2712-VIII) , опублікованого 21 травня.

Для домашніх СЕС закон ввів нову умову отримання ЗТ - установку станцій до 50 кВт на дахах, фасадах будівель та інших капітальних спорудах (раніше було - 30 кВт без обмежень місця розташування).

Народні депутати Лев Підлісецький, Олександр Домбровський, Ольга Белькова, Олексій Рябчин 3 червня зареєстрували законопроект №10357, узагальнюючий попередні версії аналогічних законопроектів. Документ спрямований надання гарантії отримання ЗТ для всіх наземних дСЕС потужністю до 30 кВт до 2030 року.

 

 
Коментарі (0)