ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГНКРЕКП встановила мінімальний тариф за доставку газу

НКРЕКП встановила мінімальний тариф за доставку газу

Для споживачів газу з нульовим споживанням або тих, хто користується газом менше ніж 9 місяців, в березні 2020 року НКРЕКП затвердила порядок розрахунку мінімального платежу за доставку газу

Для споживачів газу з нульовим споживанням або тих, хто користується газом менше 9 місяців, в березні 2020 року НКРЕКП затвердила порядок розрахунку мінімального платежу за доставку газу.

Згідно з вимогою Постанови НКРЕКП № 580 від 6 березня 2020 року і з урахуванням внесених до Кодексу ГРС змін з 1 січня 2021 року обсяг газу, який береться за основу для розрахунку вартості послуг з доставки, визначається Оператором ГРС, виходячи з фактичного обсягу спожитого клієнтами палива за минулий газовий рік, однак цей обсяг не може бути менше:

  • 39 куб. м - для побутових споживачів, які використовують природний газ тільки для приготування їжі;
  • 126 куб. м - для побутових споживачів, які використовують природний газ для підігріву води та приготування їжі;
  • 314 куб. м - для побутових споживачів, які використовують природний газ комплексно, у тому числі для опалення, або об'єкта споживача, який не є побутовим.

Відзначимо, що мінімальна плата за доставку природного газу затверджена для наступних категорій споживачів:

нові споживачі і/або домогосподарства, що мають період споживання природного газу менше дев'яти місяців;

домогосподарства, які тривалий час не користувалися газом, в тому числі яким припинено розподіл газу шляхом опломбування, але вони не відокремлені від системи газопостачання і не подавали заяву на розірвання договору на розподіл.

Розмір мінімальної плати в залежності від наявності газового обладнання буде розраховуватися наступним чином:

  • Домогосподарство з газовою плитою 39 куб. м * 1,12 грн / 12 міс = 3,64 грн
  • Домогосподарство з плитою та газовою колонкою 126 куб. м * 1,12 грн / 12 міс = 11,76 грн
  • Домогосподарство з автономним опаленням 314 куб. м * 1,12 грн / 12 міс = 29,31 грн

Нагадуємо, що відповідно до Постанови НКРЕКП від 30 грудня 2020 року № 2767 для АТ «Дніпрогаз» з 1 січня 2021 року затверджено тариф на послуги розподілу природного газу в розмірі 1,12 грн за 1 куб. м в місяць з ПДВ.

Для всіх інших споживачів вартість послуг доставки газу розраховується індивідуально. Розмір оплати в 2021 році залежить тільки від обсягів споживання за минулий газовий рік, тобто за період з 1 жовтня 2019 року по 30 вересня 2020 року. Сума кубів газу, спожитого за рік, множиться на тариф за розподіл (доставку). Результат ділиться на 12 рівних платежів, які виплачуються щомісячно протягом року.

 
Коментарі (0)