ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаНКРЕКП закликають швидше заборонити імпорт електроенергії з РФ

НКРЕКП закликають швидше заборонити імпорт електроенергії з РФ

Через імпорт російського струму в вітчизняної енергосистеми склалася критична ситуація

Через критичний стан енергосистеми України Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, закликають обмежити імпорт російської електроенергії відповідно до рекомендацій Мінекоенерго. Про це йдеться в зверненні народного депутата України, першого заступника голови комітету з питань енергетики і ЖКГ Олексія Кучеренка до членів НКРЕКП, яку він оприлюднив на своїй сторінці в Facebook.

У своєму зверненні депутат зазначив, що через імпорт російського струму, який почався з жовтня 2019 року, у вітчизняній енергосистемі склалася критична ситуація. Виробництво електроенергії українськими підприємствами значно до 23% для певних видів генерації, що пов'язано з обмеженням їх потужностей. Внаслідок цього, підприємства отримали серйозні збитки.

"Українські енергетики, експерти, а тепер також і Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України підкреслюють, що наша енергосистема перебуває в критичному стані, в тому числі через допуск в Україну імпорту з країн, які мають на меті шляхом демпінгу знищити нашу енергетичну промисловість", - підкреслив Кучеренко в своєму зверненні.

Політик закликав НКРЕКП обмежити імпорт російського струму для захисту вітчизняної енергетичної галузі та інтересів держави.

"Прошу розглянути можливість тимчасово обмежити доступну пропускну здатність, що розподіляється на добових і місячних аукціонах, в частині міждержавних зв'язків між Україною та державами, які не є учасниками Енергетичного Співтовариства", - написав у зверненні Кучеренко.

Нагадаємо, імпорт електроенергії з Росії було відновлено з 1 жовтня 2019 року завдяки так званій "поправці Геруса". Обсяг російської електроенергії, що постачається на сегмент ринку двосторонніх договорів, вже перевищує 15%. Зростання російського імпорту призвело до обмеження потужностей українських енергопідприємств.

Раніше Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України закликала зупинити імпорт електроенергії з РФ, зазначивши, що збереження нинішніх обсягів імпорту загрожує зупинкою 75% українських вугледобувних підприємств і більшості атомних блоків.

 

 
Коментарі (0)