ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняНімеччині не подобається позиція США по «Північному потоку - 2»

Німеччині не подобається позиція США по «Північному потоку - 2»

Будівництво газопроводу "Північний потік - 2", яке переходить на новий етап, не повинно стикатися з "втручанням третіх країн".

Будівництво газопроводу "Північний потік - 2", яке переходить на новий етап, не повинно стикатися з "втручанням третіх країн". Про це заявив глава Федерального об'єднання німецької промисловості (BDI) Дітер Кемпф, передає "Укрінформ" з посиланням на німецькі ЗМІ.

Кемпф зазначив, що Німеччина не має наміру поступатися тиску США, які вимагають союзників по НАТО відмовитися від участі в будівництві "Північного потоку - 2" і закуповувати американський скраплений газ.

За його словами, "через питання надійності поставок газу економіка виступає за другий канал". Глава BDI розкритикував "втручання третіх країн в енергопостачання" Німеччини. Саме держава "вирішує необхідність наявності другого джерела", зазначив Кемпф.

На його думку, низька ціна пропонованого США скрапленого газу "нічого не означає", оскільки його ще необхідно доставити через Атлантику.

Як відомо, газопровід "Північний потік - 2" повинен пройти по Балтійському морю, його протяжність складе більше 1,2 тис. Км. Передбачається, що пропускна здатність газопроводу досягне 55 млрд кубометрів газу в рік. Вартість проекту оцінюється майже в 10 млрд євро. При цьому компанія Nord Stream 2 розробила маршрут газопроводу в обхід Данії. Справа в тому, що Данія залишилася єдиною країною, яка не видала дозвіл на будівництво "Північного потоку - 2". Такі дозволи вже видали Німеччина, Швеція і Фінляндія.

Україна виступає проти цього будівництва, називаючи його політично мотивованим. Замість цього Київ запропонував ЄС створити консорціум із залученням європейських компаній для управління існуючим більш ефективним маршрутом транспортування через Україну. Проте, в Німеччині вважають проект економічним.

Втім, ФРН висунули Росії умова запуску "Північного потоку - 2": на думку уряду Ангели Меркель, транзит газу через Україну все одно повинен зберегтися. Як раніше заявив офіційний представник федерального уряду Штеффен Зайберт Україна повинна модернізувати свою газотранспортну систему (ГТС), щоб створити умови для довгострокового транзиту газу:

Також Україна розраховує, що якщо законодавство Європейського Союзу в енергетичній сфері буде поширено на проект "Північний потік - 2", його спіткає та ж доля, що і "заморожений" в грудні 2014 року "Південний потік".

Крім того, в США вже подано на розгляд п'ять законопроектів, які вводять санкції проти Росії через "Північного потоку - 2". Компанії, які задіяні в будівництві газопроводу, мають великі ризики потрапити під санкції США.

 

 
Коментарі (0)