ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняНімецькі компанії відновили страхування «Північного потоку»

Німецькі компанії відновили страхування «Північного потоку»

Агенство Reuters з посиланням на власні джерела повідомило, що німецькі страхові компанії Allianz і Munich Re відновили страхування газопроводу “Північний потік-1”

 

Агенство Reuters з посиланням на власні джерела повідомило, що німецькі страхові компанії Allianz і Munich Re відновили страхування газопроводу “Північний потік-1”. Страховий поліс полегшить ремонт газопроводу, після чого стане можливим відновлення поставок газу “Північним потоком”. Якщо це вдасться, то це дасть можливість російському газовому монополісту компанії “Газпром” відіграти свої втрачені позиції на європейському ринку, а також дозволить Кремлю дещо полегшити стан своєї економіки яка зараз знаходиться під західними санкціями.

До повномасштабного вторгнення в Україну росіяни контролювали 40% європейського ринку газу. Це дозволяло їм впливати й на європейську політику. На відміну від західних демократій, де гарантуються свобода підприємництва, а держава втручається в справи бізнесу лише в крайньому разі, в Росії все диктують політичні амбіції кремлівської верхівки.

Після тривалого шантажу з боку Росії Європа успішно диверсифікувала поставки газу, с станом на початок квітня 2023 року ціни на блакитне паливо в ЄС становлять трохи вище 500 доларів за тисячу кубометрів, що у два рази нижче ніж середня ціна російського трубопровідного газу в передвоєнному 2021 році. Наразі Єврокомісія готує спільні закупівлі газу, після чого ціни на блакитне паливо в ЄС мають знизитися, а енергетичний шантаж стане неможливим. 

Газопроводи “Північний потік-1” та “Північний потік-2” мали посилити владу Кремля на європейському газовому ринку збільшивши залежність європейських країн від російського блакитного палива. Проте газогони були зруйновані внаслідок вибуху наприкінці вересня 2022 року.

Після втрати європейського ринку Кремль намагався переорієнтувати газові потоки на Схід, перед усім до Китаю. Однак судячи з усього переговори щодо збільшення поставок газу на Китайський ринок не вдалися, тож зараз росіяни намагаються реанімувати свої позиції в ЄС.

Якщо Росії вдасться відновити прокачку газу “Північним потоком-1”, то цей газогін стане плацдармом для нової енергетичної експенсії росіян. А з часом Кремль навіть зможе повернути важелі впливу на європейську політику, що може стати передумовою нової війни в Східній Європі.

 

 

 
Коментарі (0)