ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГНімецьки експерти: Електроенергія в Україні дорожча за європейську

Німецьки експерти: Електроенергія в Україні дорожча за європейську

Реформа українського енергоринку проводилася поспішно і без попередньої підготовки до нових умов роботи

 

Реформа українського енергоринку проводилася поспішно і без попередньої підготовки до нових умов роботи. Про це йдеться в огляді ринку електроенергії МЕМО, виконаного дослідницьким центром Berlin Economics за підтримки Міністерства охорони навколишнього середовища Німеччини. Повідомляє "Бізнес Цензор".

Згідно з висновком німецьких експертів, перехід на нову модель енергоринку мав ряд істотних недоліків. По-перше, ціна електроенергії для кінцевих споживачів зросла на 15% після того, як з 1 липня 2019 р. Енергоринок почав працювати за новою моделлю.

Виявилося, що тариф оператора магістральних ліній електропередачі НЕК "Укренерго" необґрунтовано завищений, оскільки в розрахунках компанії містилася помилка обсягів передачі. Після коригування тарифу е/енергія для промисловості трохи подешевшала, але все одно залишилася вищою, ніж до реформи.

По-друге, програмне забезпечення системи управління Енергоринком MMS не запрацювало в повному обсязі навіть через рік після початку роботи самого енергоринку в нових умовах. Як наслідок-відсутність прозорості на балансуючому ринку і ринку допоміжних послуг (РВУ).

Як відзначають експерти Berlin Economics, ціни РВУ не є загальнодоступними, побудовані обсяги контрактів публікуються тільки зі щоденною деталізацією і без додаткової інформації. Дані балансуючого ринку публікуються зі значною затримкою в часі. Положення ЄС 1227/2011 про прозорість оптового ринку електроенергії REMIT досі не застосовується в Україні.

Національна комісія регулювання енергетики вимагає провести аудит програмного забезпечення енергоринку. Але поки неясно, хто і коли буде його проводити.

В результаті електроенергія в Україні в основному значно дорожча, ніж на ринках ЄС. Ціни, близькі до обмежень, свідчать про відсутність конкуренції на ринку. Енерготрейдери пристосовують поведінку і подають заявки, близькі до цінових обмежень.

Крім того, приватні компанії, як менш регульовані учасники, мають перевагу перед найбільшими гравцями на ринку – такими, як держпідприємства «Енергоатом» і «гарантований покупець», вимушеними розкривати інформацію про свої стратегії в рамках ПСО.

Ринкова влада "Енергоатому" на ринку двосторонніх договорів (РДД) була обмежена ПСО, тоді як влада найбільшого приватного енергохолдингу ДТЕК залишилася без уваги державних регулюючих органів.  

 

 

 
Коментарі (0)