ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняНорвегія закупить для України газ на $195 млн

Норвегія закупить для України газ на $195 млн

Міністр фінансів Норвегії Трюгве Слагсволд Ведум підписав угоду, яка гарантує Україні допомогу в закупівлі газу взимку на суму 2 млрд норвезьких крон

 

Міністр фінансів Норвегії Трюгве Слагсволд Ведум підписав угоду, яка гарантує Україні допомогу в закупівлі газу взимку на суму 2 млрд норвезьких крон, що становить $195 млн. Про це повідомляє міністерство фінансів Норвегії 21 листопада.

Норвезьку підтримку нададуть через Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), і віцепрезидент Юрген Рігтеринк підписав угоду від імені банку сьогодні в Осло. Норвегія є другим найбільшим донором для роботи ЄБРР в Україні, ідеться в повідомленні.

"Україна спеціально попросила Норвегію зробити внесок у закупівлю газу цієї зими. Тимчасова перспектива має вирішальне значення, і ми дуже раді, що ЄБРР стає партнером для здійснення закупівель газу. Важливо, щоб підтримку надавали через авторитетну й міжнародно визнану організацію, яка забезпечує ефективне і прозоре використання грошей", – сказав Ведум.

"Зараз в Україні серйозно насувається зима. Росіяни перетворили енергію на зброю війни й використовують атаки на критичну інфраструктуру як засіб руйнування України. Це дуже серйозні порушення міжнародного права й великий виклик для українського народу. Тому наша підтримка енергопостачання має велике значення для України", – заявила міністерка закордонних справ Аннікен Гюітфельдт.

ЄБРР тісно співпрацює з Україною й зобов'язався надати фінансовий пакет у розмірі €3 млрд у 2022–2023 роках, щоб допомогти економіці України функціонувати. Закупівлі газу відбуватимуться в такий спосіб, що формально одержувачем газу в Україні є українська державна компанія "Нафтогаз", але на практиці європейські попередньо схвалені постачальники газу отримують оплату безпосередньо за об'єм поставленого газу, зазначають у повідомленні норвезького мінфіну.

 

 

 
 
Коментарі (0)