ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняНові ДБН обов'язкові до виконання незалежно від продовження судового процесу

Нові ДБН обов'язкові до виконання незалежно від продовження судового процесу

Нові ДБН «Планування і забудова територій» набрати чинності й продовжують діяти, є обов'язковими до виконання незалежно від продовження судового процесу
Нові державні будівельні норми «Планування та забудова територій» вступили в силу з 1 вересня 2018 року, вони продовжують діяти і є обов’язковими до виконання незалежно від тривання судового процесу, про це повідомила прес-служба Мінрегіону.
 
«Незважаючи на продовження опору новим ДБН щодо містобудування вони діють відповідно до законодавства і є обов’язковими до виконання. 14 грудня нам стало відомо, що Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов, визнавши протиправним та нечинним наказ Мінрегіону, яким було затверджено ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій». Однак офіційні документи щодо цього рішення станом на сьогодні в Міністерство поки що не надходили. По-перше, це рішення ніяким чином не впливає на дію самих ДБН – вони є чинним. По-друге, ми все одно будемо продовжувати відстоювати свою правоту в суді і оскаржувати рішення в апеляційній інстанції» — говориться в повідомлені.
 
У Мінрегіоні вважають, що позови стосовно вступу в дію нових ДБН, є не чим іншим, як спланованою антикампанією проти впровадження у будівельній галузі надважливих реформ, які пов’язані з формуванням якісної містобудівної політики в країні і, у першу чергу, направлені на те, щоб змінити життя українців на краще.
 
Вступ у дію нових ДБН був підтриманий Кабінетом Міністрів України. 
 
У нових ДБН міститься понад 50 принципово якісних змін для безпеки і комфорту людей, зокрема введено:
 
— обмеження висотності забудови у містах — нове поняття «блакитні лінії»;
 
— обмеження забудови у зелених зонах — нове поняття «зелені лінії», які визначають межі ландшафтних та рекреаційних територій, на яких заборонено будівництво;
 
— обмеження щільності забудови, яке забороняє її підвищення у декілька разів;
 
— обов’язкове будівництво дитячих садків і шкіл у житловій забудові, збільшення майданчиків для відпочинку та спорту;
 
— обов’язкове забезпечення безбар’єрного доступу.
 
ДБН “Планування і забудова територій” було розроблено на заміну попередніх будівельних норм, що регулюють містобудування, які діяли ще з 1992 року.
 

Нагадаємо, За декілька днів до вступу в дію ДБН в Окружному суді міста Києва було зареєстровано низку позовів, що направлені на визнання протиправним та недієвим наказу Мінрегіону, що затверджує зазначені ДБН.  

 
Коментарі (0)