ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняНові ДБН: адаптувати будівлі і приміщення судів до потреб відвідувачів з маленькими дітьми

Нові ДБН: адаптувати будівлі і приміщення судів до потреб відвідувачів з маленькими дітьми

Українські суди хочуть пристосувати до потреб відвідувачів з дітьми – планують облаштовувати baby room та кімнату «маленький свідок»
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми щодо проектування судів. Одна з пропозицій змін, яка наразі вивчається – адаптувати будівлі і приміщення судів до потреб відвідувачів з маленькими дітьми.
 
Мова йде не лише про облаштування дитячої ігрової зони (baby room) в публічному просторі судів, а й проектування окремої кімнати – «маленький свідок» для неповнолітніх учасників судового процесу, яким іноді необхідно надавати свідчення у ході судового засідання.
 
Наразі фахівцями та експертами аналізується існуючий закордонний досвід у тому, якими повинні бути ці приміщення, їх розміри, вимоги до облаштування та обладнання. Наприклад, у судах Польщі кімнати для надання свідчень неповнолітніми свідками проектують з непомітними відеокамерами, мікрофонами і спеціальним дзеркальним вікном, яке веде у залу судових засідань. Найголовніше завдання цих кімнат – насамперед уникнення психологічних травм у дітей у ході судових справ. Тому вони проектуються максимально комфортними, простими і зовсім не нагадують судову установу.
 
ДБН В.2.2-26:2010 “Будинки і споруди. Суди” встановлюють вимоги до проектування нових і реконструкції існуючих будинків під суди, а також приміщень судів, вбудованих у будинки іншого призначення.
 

Державні будівельні норми – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення. 

 
Коментарі (0)