ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняНові ДБН: час на транспортування асфальтобетону для будівництва доріг не більше 3-х годин

Нові ДБН: час на транспортування асфальтобетону для будівництва доріг не більше 3-х годин

Допустимий час на транспортування асфальтобетону для будівництва якісних доріг має складати не більше 3-х годин
Від моменту випуску до моменту укладання асфальтобетонної суміші (АБС) має минути не більше трьох годин, тоді дорожнє покриття буде якісним, про це повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад та територій України.
 
Раніше, у старій редакції ДБН, таких вимог не було. Це змінили, адже при тривалому транспортуванні на великі відстані через вібрації та контакт із повітрям суміш стає неоднорідною і на дорожньому покритті можуть з’являтися тріщини та ями. Щоб цього уникнути, у нових ДБН ввели обмеження щодо часу на транспортування асфальтобетону — не більше 3-х годин. 
 
Науковці та експерти дорожньої галузі визначають цей час оптимальним, щоб суміш не застигала і потім укладалася однорідно.
 
Норма почала діяти з 1 вересня цього року.
 
Максимальні відстані транспортування асфальтобетонних сумішей:
 
— в межах населеного пункту — 75 км;
 
— на ґрунтових дорогах або дорогах з каменю чи бруківки поза населеним пунктом — 110 км;
 
— на асфальтобетонних, цементобетонних дорогах або з чорного щебеню поза населеним пунктом — 150 км.
 
Зміни до ДБН В.2.3-4-2015 «Автомобільні дороги. Частина І. Проектування. Частина II. Будівництво» вступили в дію з 1 вересня 2019 року. 
 
Державні будівельні норми – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення.
 

 

 
Коментарі (0)