ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняНові ДБН: кафе та ресторани стануть доступними для людей з інвалідністю

Нові ДБН: кафе та ресторани стануть доступними для людей з інвалідністю

У нових ДБН «Інклюзивність будівель і споруд» міститься обов’язкова вимога влаштовувати безбар’єрний простір у кафе, ресторанах та інших закладах харчування
У нових ДБН «Інклюзивність будівель і споруд» міститься обов’язкова вимога влаштовувати безбар’єрний простір у кафе, ресторанах та інших закладах харчування, повідомляє прес-служба Мінрегіону.
 
Сьогодні в Україні кафе, ресторани та інші заклади харчування рідко мають вільний доступ для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп. тому у нових ДБН міститься норма обов’язково облаштовувати засоби доступності для людей з інвалідністю та іншого маломобільного населення у кафе, ресторанах та інших закладах харчування.
 
Згідно з ДБН, посадкові місця для осіб з інвалідністю для їх зручності слід розташовувати поблизу входу, а не у прохідній зоні. Доступ до будівель та приміщень має бути забезпечено зручними пандусами (підйомниками) або ліфтами. Крім цього, у таких закладах повинні бути запроектовані вбиральні, доступні для користування людьми з інвалідністю.
 
У нових ДБН також деталізовано та наведено чіткі приклади з розрахунками щодо правильного облаштування доступних зон обслуговування та відстаней між столиками.
 
ДБН вже затверджено і найближчим часом буде опубліковано. Вони вступлять в дію орієнтовно навесні наступного року.
 
Проект нових ДБН розроблено ПАТ “КиївЗНДІЕП” на заміну діючих ДБН В.2.2-17:2006 “Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення”. Він адаптований до європейських норм та міститиме наглядні приклади того, як це має виконуватися на практиці.
 

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення. 

 
Коментарі (0)