ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняНові ДБН: розширено зонування України за світловим кліматом

Нові ДБН: розширено зонування України за світловим кліматом

У нових ДБН «Природне і штучне освітлення» передбачено розширення зонування території України за світловим кліматом на 4 зони замість 2-х, що дозволить проводити більш коректний розрахунок мінімальної площі вікон для підвищення комфорту приміщень
У нових ДБН В.2.5-28:2018 «Природне і штучне освітлення» передбачено розширення зонування території України за світловим кліматом на 4 зони замість 2-х, що дозволить проводити більш коректний розрахунок мінімальної площі вікон для підвищення інсоляції та комфорту приміщень, повідомляє прес-служба міністерства.
 
Нові ДБН опубліковано 30 листопада в Інформаційному бюлетені Мінрегіону №11/2018  та вступають в дію з 28 лютого 2019 року.
 
Сьогодні для розрахунку природного освітлення використовуються відповідні дані світлового клімату в різних областях. Зараз Україна поділена всього на 2 світлокліматичні зони. До однієї входять Одеська область та Крим, а інша охоплює решту регіонів. Проте це не зовсім коректно, адже територія України достатньо велика і зміни у світловому кліматі набагато відчутніші. 
 
Відтак, згідно нових ДБН, територія України розподіляється на такі світлокліматичні зони:
 
Зона I – Житомирська, Хмельницька, Тернопільська, Рівненська, Івано-Франківська, Львівська, Волинська області;
 
Зона ІІ – Закарпатська, Чернівецька, Вінницька, Київська, Чернігівська, Сумська,  Харківська, Полтавська, Черкаська області;
 
Зона ІІІ – Кіровоградська, Дніпропетровська, Донецька, Луганська області;
 
Зона IV – Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька області, АР Крим.
 
ДБН розроблено на заміну діючих ДБН 2006 року.
 
Норми поширюються на проектування освітлення приміщень у житлових, цивільних, промислових будівлях і спорудах, на територіях промислових та сільськогосподарських підприємств, зовнішнього освітлення населених пунктів, у тому числі, вулиць, доріг, парків, пляжів, фасадів будівель, прибудинкових територій, дитячих майданчиків тощо.
 
Коментарі (0)