ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняНові ДБН: створення технічних засобів для зниження швидкості руху при в’їзді до населених пунктів

Нові ДБН: створення технічних засобів для зниження швидкості руху при в’їзді до населених пунктів

Спеціальні техзасоби для штучного зниження швидкості будуть проектувати на трасах при в’їздах в населені пункти
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України пропонує впровадити європейську практику обов’язкового створення спеціальних технічних засобів для зниження швидкості руху на українських трасах при в’їзді до населених пунктів.
 
Так, у проекті змін до державних будівельних норм щодо проектування доріг загального користування міститься обов’язкова вимога — при будівництві нових та реконструкції існуючих трас влаштовувати спеціальні острівці у напрямку населених пунктів. За можливістю такі засоби безпеки мають передбачатись і під час капітального ремонту.
 
В Європі така система називається «traffic calming» та включає в себе комплекс заходів із дизайну доріг та створення штучних звужень та нерівностей з метою уповільнення дорожнього руху або зменшення кількості транспортних засобів.
 
Такі зміни дозволять унеможливити перевищення дозволеної швидкості руху на трасах, сприятимуть зменшенню кількості ДТП та підвищенню безпеки руху.
 
Острівці мають влаштовуватися на смузі руху у напрямку населеного пункту та бути підвищені над проїзною частиною на висоту 5-10 см поза населеними пунктами та 15-20 см — в населених пунктах. Крім цього, місця проектування острівців необхідно облаштовувати відповідними технічними засобами.
 
Також у змінах наведено конкретні схеми застосування і розрахунки щодо їх влаштування.
 
Зміни вже опубліковані і вступають в дію 1 вересня 2019 року.

Державні будівельні норми – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення. 

 
Коментарі (0)