ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняНові ДБН: у великих містах створять транспортно-пересадочні вузли

Нові ДБН: у великих містах створять транспортно-пересадочні вузли

Мінрегіон оновлює державні будівельні норми. Однією з нових норм передбачається створення у великих містах транспортно-пересадочних вузлів.
Однією з нових норм передбачається створення у великих містах транспортно-пересадочних вузлів (ТПВ) з метою формування якісних взаємозв’язків між маршрутними мережами пасажирського транспорту, кращого регулювання пасажиропотоків та підвищення зручності здійснення пересадок пасажирів між різними видами транспорту. 
 
Відповідні зміни містяться у новому ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій», який вступив у силу з 1 вересня 2018 року.
 
Згідно з новим ДБН, такі ТПВ слід розміщувати переважно в периферійній зоні міст або на підходах до центру міста для обмеження в’їзду в центральну зону індивідуального транспорту.
 
Міжнародні ТПВ слід розміщувати біля аеропортів, залізничних вокзалів, портів; регіональні чи приміські — біля автостанцій, приміських залізничних станцій; міські — біля станцій швидкісних видів транспорту (метрополітену, швидкісного трамвая, міської залізниці), в місцях перетину кількох видів пасажирського транспорту та в районах великих громадських чи торгових об’єктів.
 
Транспортно-пересадочні вузли повинні забезпечувати максимально комфортну та швидку пересадку пасажирів з одного виду транспорту на інший. Тому дальність пішохідних підходів  до зупинок у ТПВ не повинна перевищувати 200 м. Витрати часу на здійснення пересадок не повинні перевищувати 10 хвилин з урахуванням часу на очікування. Якщо ж проектування передбачає, що дальність пішохідних підходів перевищує нормативну, то для скорочення витрат часу на пересадку треба використовувати локальні транспортні системи — ескалатори та травелатори.
 
Проект розроблений на заміну ДБН 360-92** «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень», ДБН Б.2.4-1- 94 «Планування і забудова сільських поселень», ДБН Б.2.4-3- 95 «Генеральні плани сільськогосподарських підприємств», ДБН Б.2.4-4- 97 «Планування та забудова малих сільськогосподарських підприємств та селянських (фермерських) господарств», ДБН Б.1-2- 95 «Склад, зміст, порядок розроблення, погодження і затвердження комплексних схем транспорту для міст України», СНиП ІІ-89- 80 «Генеральные планы промышленных предприятий».
 

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні документи, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.   

 
Коментарі (0)