ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняНові ДБН: висотні будівлі мають проектуватися лише енергоефективними

Нові ДБН: висотні будівлі мають проектуватися лише енергоефективними

У проекті нових державних будівельних норм з проектування висотних будівель пропонується ввести норму з проектування висоток з класом енергоефективності не нижче «В»
У проекті нових державних будівельних норм щодо проектування висотних будинків (ДБН В.2.2-24:20ХХ «Висотні будинки і комплекси») пропонується ввести норму щодо проектування висоток з класом енергоефективності не нижчим «В» відповідно до європейського законодавства. 
 
Це дозволить до 40% економити на енергоресурсах, про це повідомляє прес-служба Мінрегіону.
 
Сьогодні у чинних нормах щодо проектування висотних будинків містяться застарілі вимоги до їх енергоефективності і розрахунки здійснюються не за європейською системою енергозбереження. Через це енерговитрати на утримання таких будинків часто не контролюються. 
 
У липні 2018 року вступив в дію новий закон щодо енергоефективності будівель, який впровадив європейські вимоги до енергозбереження, увівши класи енергоефективності будівель від A до G.
 
Відтак, згідно з проектом нових ДБН, теплотехнічні показники висотних будинків визначаються відповідно до класу енергетичної ефективності не нижче В згідно з ДБН В.2.6-31. 2016 «Теплова ізоляція будівель».
 
При цьому системи внутрішнього теплопостачання висотних будинків необхідно ділити на зони по висоті будинку. Системи теплопостачання та опалення необхідно передбачати окремими для приміщень, розташованих у межах одного протипожежного відсіку. Для вбудованих приміщень необхідно передбачати окрему систему опалення.
 

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення. 

 
Коментарі (0)