ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГНові тарифи на тепло і гарячу воду будуть діяти не для всіх

Нові тарифи на тепло і гарячу воду будуть діяти не для всіх

В Україні затверджено нові тарифи на тепло і гарячу воду, проте, обмеження по вартості тепла торкнуться не всіх українців. Про це повідомив портал UBR.ua

В Україні затверджено нові тарифи на тепло і гарячу воду, проте, обмеження по вартості тепла торкнуться не всіх українців. Про це повідомив портал UBR.ua.

Гранична вартість теплової енергії для приватних споживачів буде встановлена ​​на рівні 1400 грн. / м3. А в разі відсутності приладу обліку - 35,21 грн. / м3. Таке положення містить постанову Уряду, яке чиновники розглянули на своєму сьогоднішньому засіданні.

При цьому, послуга поставки гарячої води в квартири людей, оснащених полотенцесушителямі, не може коштувати більше 83,66 грн. / м3. А гранична ціна гарячої води без нього встановлена ​​на позначці 75,74 грн. / м3.

Всі зазначені нормативи комунальникам наказано виконати в термін до 1 вересня. А обласним держадміністраціям перевірити, як ті впоралися з поставленим завданням. Однак тут є один підступ: постанова стосується далеко не всіх постачальників, а тільки тих з них, які надають послуги мешканцям міст обласного значення. Таких зараз в Україні налічується 186.

З цієї кількості, також, слід відняти міста, тарифи в яких погоджує НКРЕКП. За словами Міністра регіонального розвитку Геннадія Зубка, в кінцевому підсумку вигоду від введення обмеження отримають жителі 8 населених пунктів. До слова, чиновник відмовився голосувати за постанову. Також документ не підтримала глава Мінфіну Оксана Маркарова. Проти висловився і міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Гройсман парирував, нагадавши про значний розкид цін, навіть, між великими містами і доручив Мінрегіону та аудиторській службі провести до 1 сенятбря тотальну перевірку тарифів на ті постачальникам, які не підпадають під дію документа.

Виходить, що проживають в смт. Зачепилівка люди, яких на засіданнях Кабміну приводили в приклад, як головних постраждалих від монополізації теплового ринку, так і продовжать платити за встановленим для них тарифу 4 255 грн. / Гкал. Так, і в цілому, постанова не торкнеться саме тих, хто більше за інших потребує зниження цін, кажуть експерти.

«Постачальники в великих містах в принципі можуть продавати послугу дешевше. Адже входять в структуру тарифу витрати на транспортування та постачання теплової енергії розбиваються на значне число споживачів. А в невеликих населених пунктах вони покриваються часом лише кількома десятками будинків», - пояснив суть проблеми експерт з питань ЖКГ Тарас Галайда.

Втім, з високою ймовірністю і великі постачальники не стануть поспішати з виконанням норм урядової постанови. Так що в підсумку воно так і залишиться передвиборчим PR-ходом Кабміну.

«Хоч як би готували документ юристи уряду, швидше за все підприємства-постачальники оскаржать його, як таке, що суперечить закону. Адже, вони не мають права продавати послугу нижче економічно обґрунтованого рівня. А встановлена ​​ними ціна узгоджується з обласними адміністраціями або НКРЕКП якраз виходячи з принципу економічної обґрунтованості», - говорить Галайда.

Уряд, правда, не заперечує законне обмеження. А лише стверджує, що при приблизно рівній вартості газу для постачальників, порівнянних витратах на працю комунальників, тарифи в різних регіонах не можуть відрізнятися в рази. І тим з постачальників, хто покриває тепловтрати в дірявих мережах за рахунок високих тарифів, слід було б привести свій бізнес в порядок.

Але, у комунальників своя правда. Щоб відремонтувати труби теж потрібні гроші. Так що, попереджає експерт, навіть якщо оскаржити в суді урядову постанову не вийде, виконати його в багатьох випадках буде фізично неможливо. Не виключено, що при цьому постачальники просто відмовляться продавати людям тепло і подавати гарячу воду, тільки б не працювати в збиток.

 
Коментарі (0)