ГоловнаГоловнеТеплоенергетикаНова українська Енергостратегія забере трильйони гривень

Нова українська Енергостратегія забере трильйони гривень

На реалізацію оновленої Енергостратегії України знадобиться не менше 1,8 трлн грн. У Кабміні розраховують на фінансування із залученням сторонніх і приватних коштів та іноземних інвестицій.

Реалізація завдань, поставлених оновленою Енергетичною стратегією України на період до 2030 року, вимагає фінансування в розмірі 1,8 трлн грн.

Згідно Енергостратегії, текст якої є у розпорядженні DT.UA, головними цілями документа є:

- створення умов для надійного та якісного задоволення попиту на энергопродукты;
- підвищення енергобезпеки держави;
- підвищення ефективності споживання і використання енергопродуктів;
- зменшення техногенного навантаження на довкілля та забезпечення цивільного захисту у сфері техногенної безпеки ПЕК.

Згідно з фінансово-економічним обґрунтуванням, потрібно, на думку Міненерго, близько 1,8 трлн грн (у цінах 2010 року), у тому числі в такі галузі:

- електро - і теплоенергетики - 785 млрд грн (розвиток електромереж - 187 млрд, теплова генерація - 324 млрд, гідрогенерація - 60 млрд, розвиток відновлюваної енергетики - 130 млрд, системи теплопостачань - 84 млрд грн);
- атомну енергетику - 391 млрд грн;
- вугільну промисловість - 83 млрд грн;
- нафтогазову промисловість - 562 млрд грн (ГТС - 52 млрд, газорозподільна система - 50 млрд, нафтотранспортна система - 7 млрд, видобуток газу - 316 млрд, видобуток нафти - 93 млрд, розвиток виробництва біопалива - 7 млрд, нафтопереробка - 37 млрд грн).

Названі і можливі форми інвестицій в енергогалузь: власні кошти підприємств і організацій, пряме фінансування з державного і місцевих бюджетів, фінансування з залученням сторонніх і приватних коштів та іноземних інвестицій.

 
Коментарі (0)