ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаНовий енергоринок дозволить створити 100 тисяч робочих місць

Новий енергоринок дозволить створити 100 тисяч робочих місць

Експерти вважають, що галузь отримає сильний поштовх до розвитку, завдяки ринковим механізмам

Запуск з 1 липня нового ринку електроенергііпозволіт створити 100 тис. Нових високооплачуваних робочих місць, збільшити доходи бюджету, а також - викорінити корупцію, і залучити мільярди доларів інвестицій, вважають українські експерти. Новий енергоринок заробив 1 липня. "Сегодня" з'ясували: енергетики зможуть оновлювати електромережі і будувати нові виробничі потужності

Нові правила гри поставлять хрест на корупцію в енергетичній сфері, оскільки вже не чиновники і кулуарні домовленості, а ринкові пропозицію і попит визначатимуть ціну кіловат. Все буде прозоро.

"Раніше тарифи встановлювалися в ручному режимі і був ризик зміни в підході до тарифоутворення. Це означало зміну прибутковості інвестицій і така непрогнозованість лякала інвесторів", - говорить експерт напряму "Енергетика" Українського інституту майбутнього Андріан Прокоп.

Ціну електроенергії для побутових споживачів визначати виключно ринок. Антимонопольний комітет і Нацкомісія регулювання енергетики і комуннальних послуг буде стежити, щоб ринок працював прозоро і на конкурсній основі.

 "Ми врешті-решт відходимо від радянської системи управління, від спотвореної нашої нескінченної спраги наживи. І йдемо до ринкових механізмів роботи в такому складному технічно, юридично, і організаційно сегменті економіки як електроенергетика", - вважає, президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець.

Інвестиції в першу чергу підуть на оновлення мереж електропередач та трансформаторних підстанцій, щоб було менше аварій або збоїв із постачанням. А ще енергетикам потрібно збільшувати потужності виробництва, тому що економіка зростає і використання енергії зростає.

 Допомогти може модернізація енергоблоків АЕС, нові гідроелектростанції, а також більше площ з вітряними млинами і сонячними панелями.

"Для самої економіки - це створення додаткових можливостей, так само, як і побудова нових доріг та інфраструктурних об'єктів. Електрична енергія, дороги, інша критична інфраструктура - це все те, що повинно створити додаткові можливості для реалізації інтелектуальних бізнес ідей", - пояснює експерт з питань житлово-комунального господарства Андрій Никончук.

 У найближчі десять років завдяки старту ринку електроенергії в Україні може з'явитися близько 100 тис. Нових робочих місць, кажуть експерти. І зарплати можуть вирости в різних сферах економіки. Реформована енергетика дасть поштовх до розвитку багатьох галузей економіки.

 "З переходом на новий ринок електроенергії ми очікуємо 2030 отримати додаткове зростання ВВП до 72 млрд доларів і понад 12 млрд доларів доходів бюджету в тому числі", - робить прогноз Андріан Прокоп, експерт напрямку "Енергетика" Українського інституту майбутнього.

Якщо робочих місць буде більше і українці матимуть вищу зарплату, то країна зможе вирішити ще одну проблему: припинити виїзд наших фахівців за кордон, вважають експерти.

 

 
Коментарі (0)