ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГНовий опалювальний сезон принесе зростання тарифів

Новий опалювальний сезон принесе зростання тарифів

Уже в цьому місяці починається новий опалювальний сезон, і українцям доведеться більше платити за комунальні послуги

Уже в цьому місяці починається новий опалювальний сезон, і українцям доведеться більше платити за комунальні послуги. Тим більше, в цьому році в силу вступають нові тарифи і правила розрахунку з постачальниками. Про те, як зміняться тарифи, розпитував експертів видання "Сегодня".

Дію ПСО, і для населення почали діяти ринкові тарифи на газ. Постачальники будуть раз на місяць міняти тарифи. У перший місяць зміни були в бік збільшення. Експерти вважають, що так буде і далі. Наприклад, у "Нафтогазу" в серпні ціна на газ для побутових споживачів становила 3,24 грн за 1 кубометр (в тарифі "Місячний", а у вересні зросла до 4,7 грн. Є й річні тарифи. У "Нафтогазу" він становить 5,24 грн за кубометр. тобто дорожче за місячний. Вагатись протягом року він не буде.

Зростання цін в першу чергу торкнеться жителів сільської місцевості або багатоповерхівок з газовими колонками.

Логічно, що ріст цін на газ тягне за собою подорожчання тарифу на опалення і воду. Але не в цьому році. Регіони навпаки стали знижувати тарифи на тепло і гарячу воду для населення. Експерти вважають, що аномалію викликали майбутні вибори. Називають ще одну причину: коли тарифи на тепло затверджувалися, вартість газу була 8-10 тис. Гривень за тисячу кубометрів. Однак зараз ціна газу в 1-1,5 рази нижче. Навіть якщо газ буде дорожчати, все одно та ціна, яка закладена в тариф по гарячій воді та опалення, буде вище.

За ці тарифи відповідає місцева влада. Незважаючи на вибори, ціна на послуги може вирости. Це пов'язано з підвищенням мінімальних зарплат. Підвищення мінімалки до 5 000 гривень на них не вплине, але наступне підвищення - до 6 000 - принесе за собою зростання тарифів. В їх структурі значну частину становить зарплата виконавцям. Зокрема, тарифи на обслуговування будинку та на вивезення побутових відходів. Місцеві вибори до цього часу закінчаться і стримуючого важеля більше не буде.

Поки що не йдеться про плани змінити тариф на електроенергію для простих споживачів. У той же час низькі ціни для населення компенсуються високими цінами для непобутових споживачів, які періодично переглядаються.

Стримуючим фактором для підвищення тарифів може стати і карантин. Доходи українців впали, а борги за комунальні послуги навіть з діючими тарифами - зросли.

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
07 Жовтня 2020 p. 22:08
Зростання цін і тарифів означає насправді продовження знецінення (інфляції) гривні, - про це мабуть, знають всі, але чомусь це узаконене шахрайство сприймається населенням поблажливо, а даремно.