ГоловнаПублікаціїЕлектроенергетикаНовий рік не обіцяє позитивних змін в енергетичній сфері

Новий рік не обіцяє позитивних змін в енергетичній сфері

Чи вплине Держбюджет на 2015 рік на енергетичний сектор, як зміняться ціни на вугілля у новому році та хто допоможе Україні з твердим паливом, – відповіді на питання шукайте у щотижневому огляді новин від «України Комунальної».

Тиждень, що минає, безумовно запам’ятається українцям святкуванням Нового року. Попри свята, сфера ЖКГ була насичена енергетичними та фінансовими змінами. 

Зокрема, тиждень, що проходить на перетині років, відзначився підписанням Президентом Держбюджету на 2015 рік. На головному фінансовому документі країни Петро Порошенко поставив підпис вночі 31 грудня. «Президент Петро Порошенко підписав Закон «Про Державний бюджет України на 2015 рік», - йдеться в повідомленні прес-служби очільника держави. Раніше Верховна Рада ухвалила державний бюджет на 2015 рік в ході «бюджетної ночі» 29 грудня. Бюджет приймали після довгих узгоджень з Кабміном і головами фракцій, під час голосування були порушення регламенту.
 
Примітно, що Держбюджет на 2015 рік не містить субсидій на компенсацію різниці між собівартістю та ринковою ціною вугілля, а отже, тверде паливо у 2015 році може значно подорожчати.  Про це під час прес-конференції в середу повідомив Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин. «На 2015 рік не закладено субсидії на компенсацію різниці в собівартості. Іншого рішення, ніж підвищувати вартість вугілля, немає», - сказав він. «Значить, директорам шахт доведеться вийти на ринок і конкурувати за платоспроможного покупця», - додав Міністр. Він уточнив, що вже провів із ними першу нараду на цю тему. Пан Демчишин також повідомив, що протягом двох місяців планує підготувати плани приватизації, консервації та ліквідації у вугільній галузі, оскільки середня собівартість видобутку вугілля на держшахтах значно, в деяких випадках у рази, вища, ніж на приватних.
 
До речі, 30 грудня в прес-службі «Укрзалізниці» відзвітували, що у межах Дебальцівського залізничного вузла заблоковані 900 вагонів із вугіллям. «Через дії бойовиків, зокрема значне руйнуванням залізничної інфраструктури на Сході України та  неможливість пропуску вантажів на важливих напрямках, у межах Дебальцівського залізничного вузла залишаються заблоковані 900 вагонів із вугіллям. Частина із них навантажена ще влітку», – йдеться в повідомленні.  Зокрема, найбільше вагонів із вугіллям накопичилося на станції Дебальцеве -Сортувальна – 696, також вони знаходяться і на станціях Чернухине та Вуглегірськ. Через дії сепаратистів залізничні перевезення в межах Дебальцівської дирекції не здійснюються. Пріоритетними напрямками для здійснення перевезень, які необхідно розблокувати у перш чергу, є Дебальцеве-Горлівка та Дебальцеве-Алчевськ. 
 
Україна в свою чергу надалі робить ставки на імпорт твердого палива. Орієнтовні поставки палива складатимуть 300 тис. тонн щомісячно. Про це заявив Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин. Таких об’ємів, на думку уряду, має вистачити для забезпечення внутрішньодержавних потреб та припинення практики віялових відключень, які були спричинені гострим дефіцитом «чорного золота». «Більша частина виробництва електроенергії здійснюється за рахунок спалювання вугілля. У нас більше 60 шахт залишилися на території, підконтрольній бойовикам, тому запаси вугілля почали спрацьовуватись, і понад 25 блоків ТЕС працюють з мінімальними навантаженням», - наголосив Володимир Демчишин. Крім цього, вирішується питання щодо поставок вугілля із державних підприємств Луганської та Донецької областей, якого на окупованій території до 3 млн тонн.
 
До речі, Україна збільшує запаси вугілля на ТЕС. Запаси твердого палива на складах теплових електростанцій України в період з 18 до 28 грудня збільшилися на 4,8% - до 1,4 млн т. Про це повідомили в НЕК «Укренерго». Згідно з повідомленням, запаси мазуту на складах ТЕС за цей період скоротилися з 114,17 тис. т до 112,61 тис. т. У НЕК також уточнили, що 29 грудня в роботі перебували 40 вугільних і один газомазутний блок ТЕС генеруючих компаній потужністю 7,905 ГВт. Станом на вечір 29 грудня частка АЕС в загальній структурі генерації становила 48% (11714 МВт), ГК ТЕС - 32% (7905 МВт), ТЕЦ - 12% (2894 МВт), ГЕС і ГАЕС - 7% (1663 МВт), ВЕС - 1% (307 МВт).
 
Наприкінці минулого року Росія заявила, що готова поставляти вугілля в Україну. Кремль пропонує купувати вугілля за внутрішньо російськими цінами. Зокрема, російська сторона готова поставляти 500 тис тонн вугілля щомісячно. Так, за словами російського Віце-прем’єра Дмитра Козака, рішення про поставки вугілля прийнято Росія прийняла на прохання Києва.
 
Коментарі (0)