ГоловнаКоментаріФінансування ЖКГІнвестори «не побіжать» в Україну після створення ринку газу

Інвестори «не побіжать» в Україну після створення ринку газу

Прийняття Верховною Радою законопроекту «Про ринок природного газу» не приведе інвесторів найближчим часом. Вкладники будуть чекати прийняття всіх нормативно-правових актів, щоб переконатися, що енергетична галузь України реформується не тільки на папері.

Прийнятий парламентаріями проект Закону №2250 «Про ринок природного газу» - нове вікно можливостей для інвесторів. Однак вони не прийдуть в Україну найближчим часом. Адже вкладники капіталу, які вже працювали в країні, знають, що прийняття законопроекту автоматично нічого не значить. Про це заявив експерт з питань енергетики Центру Разумкова Михайло Гончар, передає «Новий час».

«Це (ухвалення законопроекту про ринок газу, - ред.) нове вікно можливостей і для влади, і для інвесторів. Інтерес до наших надр, до ринку газу є, особливо після того, як було прийнято рішення про перехід на ринкові тарифи. Потрібно пам'ятати, що наш газовий ринок, наша газотранспортна система за масштабом не мають аналогів в ЄС. Але завтра інвестори не з'являться. Ті, у кого вже є досвід роботи в Україні, знають, що прийнятий в Україні закон автоматично нічого не значить. Інвестори будуть чекати, поки не буде ухвалено всі нормативно-правові акти, щоб переконатися, що енергетична галузь реформується не тільки на папері», - заявив експерт.
 
При цьому, пан Гончар зазначив, що законопроект №2250 - відображення третього енергетичного пакета ЄС. Хоча, за словами експерта, колишній закон від 2010 року, який відображав другий енергопакет ЄС, теж був непоганим.
 
 
Зазначимо, член Комітету ВР з питань енергетики, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська пояснила, до чого призведе прийняття законопроекту про ринок газу: «Кожен учасник ринку, будь то німецький постачальник чи постачальник з інших країн, буде мати можливість зайти на ринок України і поставляти в Україну газ, а ми вже будемо вибирати: купувати газ за ціною, яку нам пропонує Росія, або купувати газ дешевше у інших країн».
 
Нагадаємо, вчора Верховна Рада прийняла законопроект №2250 «Про ринок природного газу». 
 
Раніше голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв зазначав, що приведення українського «газового» законодавства у відповідність з європейськими стандартами відкриє перед Україною перспективу участі країни в Європейському енергетичному співтоваристві.
 
Коментарі (0)