ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГО. Хабатюк:«Розраховані НКРЕКП ставки абонплати за розподіл газу ведуть до подорожчання в 1,5-20 раз»

О. Хабатюк:«Розраховані НКРЕКП ставки абонплати за розподіл газу ведуть до подорожчання в 1,5-20 раз»

Введення розрахованих Національною комісією, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, ставок абонентної плати за розподіл газу призведе до подорожчання відповідних послуг в 1,5-20 разів
Введення розрахованих Національною комісією, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), ставок абонентної плати за розподіл газу призведе до подорожчання відповідних послуг в 1,5-20 разів, вважає галузевий експерт, заступник начальника департаменту енергоефективності НАК "Нафтогаз України" Олексій Хабатюк, повідомляє сайт Енергореформа.
 
"НКРЕКП опублікувала проект постанови зі ставками абонплати за розподіл газу (згідно з новою методикою, споживачі будуть щомісяця платити за розподіл газу фіксовану суму, що залежить від максимальної пропускної здатності їх лічильника, незалежно від фактичного споживання – ред). Наприклад, для "Київоблгазу" тариф для населення розрахований на рівні 0,02549 грн/куб. м*ч. Якщо у вас газовий котел і лічильник типорозміру G6, то абонплата становитиме 193 грн в місяць", - пише експерт на своїй Facebook-сторінці.
 
А. Хабатюк нагадує, що раніше розміри платежу за розподіл газу залежали від фактично спожитих обсягів газу, а не від пропускної здатності лічильника.
 
"На сьогодні тариф для "Київоблгазу" – 567 грн/тис. куб. м. Якщо споживання за рік становить 2500 куб. м, то за розподіл "Київоблгаз" ви заплатите 1420 грн ... А по-новому вийде за рік понад 2300 грн – в 1,5 рази більше", - відзначає експерт.
 
Він підкреслює, що для споживачів, які використовують газ лише для приготування їжі, зростання платежу буде ще більш відчутним.
 
"З газовою плиткою все веселіше. Абонплата по-новому (для споживачів з лічильником G2,5 – ред.) – 77 грн/міс., чи 920 грн в рік. На сьогодні за розподіл платять близько 4 грн в місяць (на двох осіб). Зростання – у 20 разів", - зазначає А.с Хабатюк.
 

Експерт нагадує, що методика, за якою розраховані ставки абонплати, була підготовлена більше року тому. "Куди дивилися "борці" за права споживачів? Не чув від них ні слова, ні півслова. Методикою, за якою порахували абонплату, вже більше року. Звертав увагу на неї багато разів. Збіг? Не думаю", - підсумував А. Хабатюк. 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
31 Березня 2017 p. 22:19
О. Хабатюк:«Розраховані НКРЕКП ставки абонплати за розподіл газу ведуть до подорожчання в 1,5-20 раз» ---------------------------------------------------------------------------------Це правда, але треба дивитися глибше. Не тарифи і ціни зростають, а знецінюються українські гроші -- лише зовні це виглядає як підвищення цін і тарифів.