ГоловнаКоментаріЕлектроенергетикаО.Бабій: "НКРЕКП опрацьовує питання щодо відключень сонячних станцій в умовах графіків"

О.Бабій: "НКРЕКП опрацьовує питання щодо відключень сонячних станцій в умовах графіків"

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, розглядає питання збереження роботи промислових СЕС під час дії графіків погодинних відключень
Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, розглядає питання збереження роботи промислових СЕС під час дії графіків погодинних відключень, про це розповіла членкиня Регулятора, Ольга Бабій, пише "Україна Комунальна".
 
"НКРЕКП має багато звернень щодо відключень сонячних станцій в умовах графіків і зараз це питання опрацьовує. Сподіваюся, що воно буде впорядковане і будуть визначені першочергові дії операторів системи розподілу (ОСР), як зробити, щоб цих відключень СЕС не було. Поки що комісія працює в режимі оперативних консультацій щодо реагування на виклики", - сказала вона.
 
У коментарі Енергореформі Бабій зазначила, що, можливо, це питання потрібно врегулювати постановою Кабміну.
 
Як вона пояснила, є промислові станції, незалежно від потужності, які приєднані до мережі не за окремими фідерами, як мало би бути, тому вони підпадають під відключення під час дії графіків.
 
"Наприклад, у Житомирській області з цим проблем немає, тому що там СЕС приєднані окремо і не страждають від відключень, а в деяких інших областях будували іншу схему, коли СЕС опинялася на одному фідері з населенням. ОСР відключає за графіками населення, а укупі і станцію. Тут є два моменти, які необхідно з'ясувати: як це технічно сталося стосовно цих суб'єктів і як це врегулювати", - прокоментувала Бабій.
 
Водночас вона наголосила, що йдеться про врегулювання ситуації виключно щодо юридичних осіб, а забезпечити не відключення домашніх СЕС можливості немає.
 
Нагадаємо, раніше комітет домашніх СЕС Асоціації сонячної енергетики України подав петицію до уряду з проханням розглянути питання збереження роботи таких станцій, які не мають змоги генерувати е/е під час відключення мережі.
 

Водночас Бабій висловила думку, що потрібно ще опрацьовувати питання проведення так званих "зелених" аукціонів (аукціонів підтримки нової генерації ВДЕ, за результатами яких встановлюється тариф для неї). 

 
Коментарі (0)