ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоОбленерго планують насильно повертати в держвласність

Обленерго планують насильно повертати в держвласність

Верховна Рада має намір істотно змінити правила на ринку електроенергії і пропонує наділити депутатів повноваженнями повертати у власність держави приватизовані об'єкти електроенергетики

Верховна Рада має намір істотно змінити правила на ринку електроенергії і пропонує наділити депутатів повноваженнями повертати у власність держави приватизовані об'єкти електроенергетики. Відповідні зміни закріплені в законопроекті №8572, який група позафракційних нардепів внесла до парламенту 6 липня 2018 року.

Зокрема, документ пропонує заснувати в українському законодавстві поняття «стратегічні об'єкти електроенергетики». Такими автори проекту вважають все більш-менш великі ТЕС і ТЕЦ, які перейшли в приватні руки в останні роки. І навіть докладають вичерпний список з 34 позицій.

Крім того, вони пропонують наділити Верховну Раду повноваженнями і надалі доповнювати перелік стратегічних генеруючих потужностей та інших енергетичних об'єктів. І додають, що присутність приватної або комунальної електростанції в списку означає, що вона повинна бути націоналізована і в майбутньому не підлягає приватизації.

Проект досить детально виписує і саму процедуру націоналізації. На наступний день після того, як Рада проголосує за внесення в стратегічний перелік об'єкта, Фонд держмайна повинен ввести на нього тимчасову адміністрацію.

При цьому передача об'єкта у власність державі повинна бути проведена в термін до 3-х місяців: за цей час чиновники повинні будуть оцінити об'єкт і виплатити колишньому власникові належну компенсацію.

Повертати гроші за відібране майно планують за результатами проведеної оцінки. Однак якими б не був її підсумок, екс-власнику заплатять не більше ніж свого часу віддав за покупку він. Правда, з урахуванням інвестицій в поліпшення об'єкта і інфляцію за весь період володіння.

Примітно, що компенсувати вартість об'єкта хочуть не живими грошима, а держоблігаціями з терміном погашення не менше 20 років.

Також автори пропонують Фонду держмайна в кожному конкретному випадку провести перевірку законності приватизації. Якщо в її ході виявляться порушення - об'єкт відберуть без виплати екс-власнику компенсації.

 

 
Коментарі (0)