ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГОблгазами Фірташа займеться Антимонопольний комітет

Облгазами Фірташа займеться Антимонопольний комітет

Облгази нараховували побутовим споживачам плату за газ понад обсяги, визначені за даними лічильників, тому в Антимонопольному комітеті почали розслідування

Облгази нараховували побутовим споживачам плату за газ понад обсяги, визначені за даними лічильників, тому в Антимонопольному комітеті почали розслідування, повідомив глава Антимонопольного комітету України Юрій Терентьєв. 20 підприємств, дії яких вивчає АМКУ, контролює бізнесмен Дмитро Фірташ.

Антимонопольний комітет України розглядає справи про зловживання монопольним становищем щодо 20 облгазів, повідомив 11 квітня в своєму Facebook голова АМКУ Юрій Терентьєв.

Він зазначив, що мова йде про такі підприємства:

"Вінницягаз",

"Волиньгаз",

"Дніпрогаз",

"Дніпропетровськгаз",

"Житомиргаз",

"Закарпатгаз",

"Запоріжгаз",

"Івано-Франківськгаз",

"Київоблгаз",

"Криворіжгаз",

"Львівгаз",

"Миколаївгаз",

"Рівнегаз",

"Сумигаз",

"Тисменицягаз",

"Харківгаз",

"Харківміськгаз",

"Хмельницькгаз",

"Чернівцігаз",

"Чернігівгаз".

"Справи розпочаті за ознаками зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринках розподілу природного газу в межах територій ліцензійної діяльності, закріплених за відповідними облгазами. Підставою для початку стало донарахування облгазами (всупереч Кодексу газорозподільних систем) побутовим споживачам обсягів спожитого природного газу понад обсяги, визначені по даними лічильників. Такі дії облгазів призводять до додаткових, необгрунтованих витрат споживачів ", - написав Терентьєв.

Глава Антимонопольного комітету додав, що позапланові виїзні перевірки тривають з 18 березня, також в АМКУ очікують інформацію з цього приводу від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, і Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

6 грудня 2018 року в НАК "Нафтогаз" заявили, що облгази і газсбити, підконтрольні бізнесменові Дмитру Фірташу, дезінформують споживачів у квитанціях за оплату газу - в листопаді більшість побутових споживачів України отримали від своїх постачальників газу платіжки з донарахуваннями за жовтень і попередженням про донарахування за три попередні роки зі значними сумами.

10 грудень в "Нафтогазі" повідомили, що облгази і пов'язані з ним структури зі збуту газу нараховують споживачам штучну заборгованість, а потім чинять психологічний тиск, погрожуючи швидким відключенням. Вони закликали в разі наявності в платіжці за газ незрозумілих додаткових нарахувань написати скаргу в газсбити з вимогою перерахувати обсяги спожитого палива.

НКРЕКУ заборонила облгазам приводити до стандартних обсяги природного газу, використаного побутовими споживачами, і здійснювати донарахування в платіжках. Регулятор заявив, що перевірить 20 українських облгазів за додаткові суми в платіжках.

 

 
Коментарі (0)