ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняОбмеження поставок російського газу не позначиться на ЄС

Обмеження поставок російського газу не позначиться на ЄС

Євросоюз прораховує усі можливі сценарії щодо газопостачання цієї зими. Переконані, що навіть у разі повного припинення поставок російського газу, зможуть перезимувати у теплі.

У разі повного припинення поставок російського газу домогосподарства Європейського Союзу переживуть зиму, якщо буде хороша співпраця між країнами-членами в плані напрямку між ними потоків газу. Такі висновки містяться в доповіді Європейської комісії та були оприлюднені єврокомісаром з енергетичних питань ЄС Гюнтером Еттінгером, - повідомляє «УНІАН».

«Ця доповідь демонструє, що ми не чекаємо, робимо все, що можемо, щоб бути готовими. Вперше ми склали картину ризиків і можливих рішень. Якщо ми працюємо разом, демонструємо солідарність і виконуємо рекомендації цієї доповіді, ні одне домогосподарство в ЄС не залишиться в холоді», - сказав він.

У доповіді наголошується, що мова йде тільки про «найбільш екстремальні сценарії для того, щоб перевірити систему».

«Це - тільки сценарій, не прогноз щодо того, що ніякий газ не надходить півроку з Росії», - відзначають в ЄК.

У Єврокомісії дійшли до висновку, що якщо країни-члени співпрацюватимуть і дозволять спрямовувати потоки газу між собою, використовуючи максимально фізичні можливості, споживачі в ЄС будуть у значно кращому становищі.

У доповіді наголошується, що в разі повного припинення поставок газу лише через Україну, ніякого ефекту не відчують країни Балтії і Фінляндія, тому що у них є пряма труба, яка не йде через Україну. Для країн південного-сходу буде так само, як у разі повного припинення поставок газу.

Доповідь базується на висновках національних доповідей країн ЄС і країн Енергетичного співтовариства.

У документі констатується, що найбільш уразливими в разі припинення поставок російського газу є країни Балтії, Фінляндія, південно-схід ЄС і країни Енергетичного співтовариства.

Нагадаємо, російський «Газпром» у червні цього року повністю припинив поставки газу Україні, через яку він поставляє в Європейський Союз майже половину всього свого експорту палива в ЄС.

 
Коментарі (0)