ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоОформлення містобудівної документації пропонують спростити

Оформлення містобудівної документації пропонують спростити

Уряд подав до Верховної Ради законопроект, згідно з яким забудовник зможе отримати декларацію про виконання підготовчих та будівельних робіт не пізніше, ніж на наступний робочий день після її подачі.

Уряд подав до Верховної Ради законопроект, який передбачає спрощення процедури оформлення містобудівної документації. У випадку його прийняття, Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю зобов’язана зареєструвати декларацію про виконання підготовчих та будівельних робіт не пізніше, ніж на наступний робочий день після її подачі.

Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі уряду.

Раніше цей строк складав п'ять робочих днів. Також у Кабміні пропонують скоротити строк видачі технічних умов з 15 робочих днів до 10 з дня реєстрації відповідної заяви. Раніше строк коливався від 15 до 30 днів у разі необхідності узгодження умов з власником або користувачем магістральних інженерних мереж.

Крім того, у зазначеному законопроекті розширюються можливості замовника будівництва. Йому надається право оскаржити в суді рішення про відмову в реєстрації декларації щодо готовності об'єкта до експлуатації та рішення про відмову у видачі сертифіката, що підтверджує прийняття в експлуатацію об'єктів IV і V категорій складності (наприклад, багатоповерхові будинки та промислові об'єкти, в яких перебуває понад 300 людей).

Також замовнику будівництва надається право застосовувати автономні системи інженерного забезпечення незалежно від наявності на відповідній території магістральних чи інших інженерних мереж.

Законопроектом передбачається, що у разі відсутності затвердженого детального плану територій забудовник зможе отримати містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки (або відведення земельних ділянок) відповідно до генерального плану населеного пункту.

«Законопроект, безумовно, дуже позитивний для розвитку будівельної галузі та залучення інвестицій. Тому ми розраховуємо, що його підтримають усі фракції», - вважає Віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул.

Окрім того, в уряді зазначають, що, станом на 30 травня, всі регіони країни закінчили актуалізацію містобудівної документації, зокрема, генеральних планів. Нагадаємо, на початку року лише 22% міст та районів мали актуалізовану містобудівну документацію.

Наразі регіонам доручено розробити зонінг та детальний план територій в обласних центрах, містах обласного, районного підпорядкування та першочергово в населених пунктах, в яких ведеться активна інвестиційна діяльність. Ця робота має бути завершена до 2015 року.

«Завдяки вжитим заходам та спрощенню дозвільної системи у будівництві, в 2013 році кількість об’єктів нового будівництва зросла на 28% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і склала понад 4,5 тисяч об’єктів», - констатують в уряді.

 
Коментарі (0)