ГоловнаКоментаріЕлектроенергетикаО.Кошарна: "Відрізання ЗАЕС від української енергосистеми неможливе"

О.Кошарна: "Відрізання ЗАЕС від української енергосистеми неможливе"

Захоплена росіянами Запорізька АЕС продовжує працювати в українській енергосистемі, однак окупанти мріють включити її у свою систему.
Захоплена росіянами Запорізька АЕС продовжує працювати в українській енергосистемі, однак окупанти мріють включити її у свою систему.
 
Про це 24 каналу розповіла експертка з ядерної енергетики та безпеки Ольга Кошарна. 
 
Росія заявила, що хоче продавати електроенергію Україні. Проте відрізання ЗАЕС від української енергосистеми неможливе, упевнена ядерна експертка.
 
"Ні, це нереально. Реально щодо Криму, а от об'єднати з енергосистемою Росії – це нереально",
– заявила Кошарна.
 
Однак вона пояснила, що їй складно сказати про синхронізацію з російською системою. "Я взагалі цей варіант не розглядаю, тому що надіюсь на звільнення територій найближчим часом", – зазначила експертка з ядерних питань.
 
Кошарна наголосила на тому, що поки технічно російські окупанти не зможуть продавати нам електроенергію, тому що Запорізька АЕС під'єднана до об'єднаної енергосистеми України.
 
Ядерна експертка роз'яснила, що від ЗАЕС ідуть 4 високовольтні лінії електропередач. Є Каховська підстанція, яка перебуває на окупованій території.
 
Поміж іншим, на захопленій території, функціонує підстанція Мелітополь – Джанкой. Ба більше, за 24 кілометри від Маріуполя від запорізької станції є і Південнодонбасівська підстанція.
 
"Якщо вони прокладають лінію, у них будуть готові опори від підстанції у Новій Каховці до Чонгара, а Крим входив в об'єднану енергосистему і коли підірвали опори у 2015 році, то там частина анкерної опори залишилась. Фактично технічно це можливо", – припустила вона.
 

Також Кошарна відзначила, що, попри грандіозні плани росіян, пропускна можливість цих ліній, навіть якщо вони там усе побудують, точно буде не на 6 блоків. Однак Росія таки контролює підстанції, нагадала експертка. 

 
Коментарі (0)