ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГО.Кучеренко: "З тим, що тарифи для населення в 4 рази нижче ринкових, погодитися категорично не можу"

О.Кучеренко: "З тим, що тарифи для населення в 4 рази нижче ринкових, погодитися категорично не можу"

Перший заступник голови комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко заперечує, що тарифи на електрику для населення в 4 рази нижче ринкових
Перший заступник голови комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко заперечує, що тарифи на електрику для населення в 4 рази нижче ринкових, і навіть те, що їх слід підвищити хоча б вдвічі, як це планують в Уряді, про це він написав у своєму Телеграм-каналі.
 
«З тим, що тарифи для населення в 4 рази нижче ринкових, погодитися категорично не можу у зв’язку з аномальністю того самого «ринку»», - наголосив він коментуючи заяву голови НКРЕКП Костянтина Ущаповського. 
 
«Те що вони дійсно не покривають собівартості — погоджуся. На скільки — треба дивитися розрахунки, а їх не показують. Те що в управлінні та регулюванні енергетиці повний бардак — однозначно. Те що є схеми і є корупція — однозначно», - додав він. 
 
Кучеренко підкреслив, що навіть цифра 2,88 грн/кВт-г є, на його погляд, завищеною, як для регульованої ціни, й заниженою, як для «ринкової». 
 
«Тобто, береться зі стелі як завжди. Отже, прийняття рішення - за урядом, це його повна компетенція і повна відповідальність», - зазначив Кучеренко. 
 
Народний депутат нагадав, що чинні тарифи (1,44 грн/кВт-г до 250 кВт-г на місяць та 1,68, якщо більше) прописані в постанові Кабміну №483 про покладання спеціальних обов'язків (ПСО). Її дія мала закінчитись 1 квітня. Зараз її подовжено до 1 червня. 
 
"Різниця між ринковою ціною та фіксованим тарифом для населення складає 140 млрд грн на рік. Близько 100 млрд з них покриваються з доходу держкомпаній Енергоатом та Укргідроенерго в пропорції 85/15. Ще 40 млрд грн – діра, джерел на фінансування якої немає. Розглядались варіанти підвищення - 2,4 грн/кВт-г, 2,8 або 2,88. Остання цифра – математичний результат компенсації тих самих 40 млрд грн, яких ніде взяти. 
 

Розглядався також варіант тарифу «для багатих» – коли ті, хто споживає більше 1000 кВт-г на місяць, платили б ринкову ціну. На сьогодні таких споживачів близько 140 тис. Це 1% від всіх побутових споживачів, а споживають вони 7% електроенергії, яка йде населенню. Втім половина з них – це ті, хто користується електроопаленням. Тобто, не обов'язкового багаті", - розповів депутат. 

 
Коментарі (0)