ГоловнаПослугиФінансування ЖКГОмега-3: у чому користь для здоров'я?

Омега-3: у чому користь для здоров'я?

Омега-3 — поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК) і важлива поживна речовина, що має вирішальне значення для правильного функціонування мозку

Омега-3 — поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК) і важлива поживна речовина, що має вирішальне значення для правильного функціонування мозку, серцево-судинної системи й розвитку організму в ранньому віці. ПНЖК допомагають знизити кров'яний тиск і рівень тригліцеридів у крові, зменшити запалення суглобів за ревматоїдного артриту, запобігти й полегшити перебіг деменції, депресії, астми, мігрені, діабету та серцево-судинних захворювань. 

Особливості поліненасичених жирних кислот

ПНЖК не виробляються організмом самостійно, але їх можна отримувати з харчових продуктів — наприклад, з морської риби, волоських горіхів, соєвих бобів і лляної олії, або приймаючи дієтичні добавки Омега-3. До їхнього складу входять три кислоти: ЕПК (ейкозапентаєнова), ДГК (докозагексаєнова) та АЛК (альфа-ліноленова). ЕПК (EPA) і ДГК (DHA) містяться в рибі, АЛК (ALA) — у насінні й рослинних оліях. Організм може перетворити невелику кількість харчової АЛК на ЕПК і ДГК. Проте в результаті цього процесу утворюється така їхня кількість, якої недостатньо для задоволення щоденних потреб. Тому необхідні дієтичні джерела ЕПК і ДГК.

омега-3

Які переваги жирних кислот Омега-3?

У результаті проведених досліджень було підтверджено, що ПНЖК допомагають:

  1. Запобігти розвитку серцево-судинних захворювань і ішемічних інсультів. Споживання ЕПК+ДГК у дозі 850 мг/день у поєднанні з натуральним вітаміном Е у дозі 300 мг/день знижує ризик інсультів і серцевої недостатності, зменшуючи нерегулярне серцебиття.
  2. Блокувати адгезію (склеювання) тромбоцитів і зменшити ризик виникнення ІХС.
  3. Знизити кров'яний тиск. Сприяють розширенню кровоносних судин і покращують кровотік, запобігаючи закорковуванню кровоносних судин. Але у людей без гіпертонії риб'ячий жир не знижує артеріальний тиск.
  4. Полегшити симптоми ревматоїдного артриту — набряк, скутість, біль і втрату функції суглобів.
  5. Поліпшити функцію клітин мозку та запобігти погіршенню когнітивних здібностей. Жирні кислоти живлять мозок і запобігають деменції або хворобі Альцгеймера. DHA допомагають зменшити утворення бляшок (волокон або фібрил) у мозку, які відповідальні за втрату пам'яті.
  6. Зменшити біль під час мігрені. ЕПК впливає перетворення простагландинів, пригнічує секрецію серотоніну, що допомагає зняти больовий синдром.

 

омега-3

Омега-3 має протизапальну дію, допомагає знизити ризик хронічних захворювань і симптоми астми, попередити дегенерацію жовтої плями як основну причину сліпоти. ПНЖК мають вирішальне значення для когнітивних (мозкова пам'ять і працездатність) та поведінкових функцій. Немовлята, які не отримують достатньої кількості жирних кислот від своїх матерів під час вагітності, наражаються на ризик розвитку проблем із зором і нервами.

 
Коментарі (0)