ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаОновлено правила підтвердження ефективності когенераційних установок

Оновлено правила підтвердження ефективності когенераційних установок

Зокрема, ТЕС, ТЕЦ, когенераційні установки зможуть пройти кваліфікацію та підтвердити ефективність когенерації за новими правилами, адаптованими до директив ЄС.
Камін затвердив новий порядок проведення кваліфікації когенераційної установки, розроблений на виконання євроінтеграційного закону щодо розвитку високоефективної когенерації в Україні. 
 
Зокрема,  ТЕС, ТЕЦ, когенераційні установки зможуть пройти кваліфікацію та підтвердити ефективність когенерації за новими правилами, адаптованими до директив ЄС.
 
Про це повідомляє пресслужба Держенергоефективності.
 
Умови отримання кваліфікації:
 
Суть європейських вимог високоефективності когенерації полягає в комбінованому виробництві електричної та теплової енергії (тобто при виробництві електричної енергії необхідно забезпечувати відпуск теплової енергії споживачу).
 
Когенераційні установки можуть бути визнані кваліфікованими, якщо вони є високоефективними за результатами розрахунків  економії первинної енергії.
 
Умови кваліфікації розповсюджуються на всі види палива та енергії, що використовуються в процесі когенерації, та всі типи технологій когенерації.
 
Як пройти кваліфікацію?
 
Для того, щоб отримати кваліфікацію, власник когенераційної установки або уповноважена ним особа подає до Держенергоефективності заяву та технічну інформацію про установку. Не пізніше 30 календарних днів з дня реєстрації заяви Держенергоефективності надає заявникові свідоцтво або рішення про відмову у наданні свідоцтва (з обґрунтуванням підстав).
 
Під час проведення кваліфікації Держенергоефективності встановлює відповідність умов та показників експлуатації когенераційної установки вимогам високоефективної когенерації.
 
Яка когенераційна установка є високоефективною?
 
Когенерація вважається високоефективною, якщо ефективність виробництва енергії когенераційною установкою порівняно з контрольними еталонними значеннями ефективності для окремого виробництва теплової і електричної енергії забезпечує економію первинної енергії, на рівні:
  • більше 10% для когенераційних установок потужністю понад 1 МВт (включно);
  • більше 0% для малих когенераційних установок (потужністю від 50 кВт включно до 1 МВт) та мікрокогенераційних установок (потужністю до 50 кВт).
Розрахунок економії первинної енергії проводиться відповідно до Методики визначення ефективності процесу когенерації, затвердженої Мінінфраструктури.
 
Кваліфікація когенераційної установки, яка вперше введена в експлуатацію, провадиться за проектними даними та за результатами випробувань когенераційної установки на експлуатаційних режимах.
 
Які умови отримання свідоцтва про кваліфікацію когенераційної установки?
 
Кваліфікація проводиться безкоштовно та добровільно, а також paperless (в електронному форматі).
 
Високоефективні когенераційні установки матимуть податкову пільгу – звільнення від акцизного збору у розмірі 3,2% на дохід з реалізації електроенергії такими установками.
 
Прийнятий Порядок проведення кваліфікації когенераційної установки набере чинності з 22 березня 2024 року.
 
Нагадаємо, когенераційні установки генерують як теплову, так і електричну енергію, менше витрачають палива (аніж при роздільному виробництві тепла і електроенергії), підвищують гнучкість енергосистеми.
 
Особливо важливо, що це один із видів розподіленої генерації, що є менш вразливою при російських ракетних атаках.
 

За даними Держстату, об’єкти ТЕС, ТЕЦ, когенерації забезпечують близько 30% від загальної генерації електричної та теплової енергії в Україні. 

 
Коментарі (0)