ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГОпалення в наступному сезоні подорожчає на третину

Опалення в наступному сезоні подорожчає на третину

У прийдешній опалювальний сезон опалення звичайного сільського будинку коштуватиме за ціною мінімальною зарплатою з урахуванням податкових відрахувань, а обігрів жител в багатоквартирних будинках виросте приблизно на третину

У прийдешній опалювальний сезон опалення звичайного сільського будинку коштуватиме за ціною мінімальною зарплатою з урахуванням податкових відрахувань, а обігрів жител в багатоквартирних будинках виросте приблизно на третину, повідомляє today.ua.

Власники приватних будинків будуть купувати у свого постачальника газ за ціною, яку той виставив для побутових споживачів. Зокрема, якщо припустити, що це клієнти "Нафтогазу", то вартість газу від постачальника становить 7,96 гривні. Тобто, вона подорожчала фактично на 1 гривню (якщо бути точніше, на 1,1 гривні). При цьому ще не потрібно забувати про вартість транспортування газу, яка становить близько 2 гривень. Таким чином, ціна кубометра обійдеться споживачам приблизно в 10 гривень.

На опалення звичайного сільського будинку взимку йде близько 400-500 кубометрів газу на місяць. За минулий опалювальний сезон опалення такого будинку коштувало близько 2800 -3000 гривень на місяць. Однак уже в наступному році ці суми піднімуться до 4000 - 5000 гривень. Тобто, місячна вартість опалення простого сільського будинку буде коштувати як мінімальна зарплата з відрахуваннями.

Тариф на опалення в квартирах стане більше майже на третину

Ще цікавіше історія з тарифами на опалення багатоквартирних будинків, які отримують тепло від підприємств теплокомуненерго. Вже з 1 липня цим підприємствам відпускатимуть газ без ПСО (положення про спеціальні зобов'язання), тобто за ринковими цінами. Причому для них ринкова ціна відрізняється від ціни побутових споживачів. Вже зараз можна припустити, що підприємства теплової комунальної енергетики через це будуть змушені підняти тарифи на тепло приблизно на 30%.

Таким чином, якщо в минулому сезоні за обігрів квартири на 50 квадратних метрів мешканцям доводилося платити близько 2 тисяч гривень, то вже в наступному сезоні подача тепла в цю же квартиру буде коштувати приблизно 2 700 гривень.

Маючи практично монопольний доступ до газу вітчизняного видобутку, "Нафтогаз" закуповує український газ по 2,8 грн за кубометр і перепродує його вже по 7,96 і вище.

 

 

 
Коментарі (0)