ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГОпалювальний сезон ознаменується новим підвищенням тарифів

Опалювальний сезон ознаменується новим підвищенням тарифів

Пільги на оплату ЖКГ не отримають як мінімум 1 млн осіб, а обіцяні компенсації за зекономлений газ відклали до грудня.

 

Україна починає готуватися до опалювального сезону. Прем'єр Володимир Гройсман вчора відзвітував, що на це виділили 9 млрд грн. Однак пільги на оплату ЖКГ не отримають як мінімум 1 млн осіб, а обіцяні компенсації за зекономлений газ відклали до грудня.

Як з'ясувалося, для споживачів опалювальний сезон може розпочатися самим непередбачуваним чином.

Ситуація з газом в підземних сховищах в цьому році краще, ніж в 2016-му. За даними «Укртрансгазу», його запаси перевищили 14 млрд кубометрів. «Це на 20% більше, ніж за аналогічний період минулого року, тому що все літо його активно закачували. Так що поки про якісь серйозні потенційні загрози говорити рано », - розповідає енергоексперт Дмитро Марунич.

А ось по вугіллю все складніше. З одного боку, в цьому році антрациту на складах теплоелектростанцій більше, ніж в минулому. «Запаси складають 1 млн 705 тис. Тонн. У минулому році до цього моменту було 945 тис. Тонн. Це при тому, що серпень був дуже напруженим через спеку, зросла пікове навантаження - тоді спалили 412 тис. Тонн вугілля », - говорить« Вістям »перший заступник голови Всеукраїнської енергетичної асамблеї (ЗЕА) Юрій Саква.

У той же час стабільність поставок вугілля під питанням. «До нас він йде« з коліс ». Запаси вугілля розраховані на місяць-півтора. На сьогодні, поки літо, його більш-менш вистачає. Що буде восени, ніхто не скаже, адже вугілля не запасається так, як газ, - застерігає економіст Олександр Охріменко. - Також потрібно враховувати, що якщо ми почнемо більше купувати американського вугілля, то це прямо відіб'ється на тарифах. Вугілля з РФ був менш $ 100, а американський - $ 140-160. З цієї причини підприємства теплокомуненерго будуть ставити питання, що потрібно підняти ціну на опалення. Думаю, зростання можливе до 25% », - говорить економіст Олександр Охріменко.

Україна законтрактувала в США 700 тис. Тонн вугілля. Але, за моїми даними, реально знайдені 350 тис. Тонн - це буде антрацит з Пенсільванії. Де візьмуть другу половину - поки не ясно, - Дмитро Марунич

Головне питання для споживачів - скільки буде коштувати опалення - поки залишається без відповіді. «Зараз йде боротьба між НАК« Нафтогаз України »і Кабміном. Гройсман хоче утримати ціну газу, тому що розуміє, що його винесуть вперед ногами. А глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв намір підняти ціну на 19%. Хто переможе - невідомо », - розповідає екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко.

Серед інших ризиків опалювального сезону експерти називають борги. «Вони ростуть в усіх напрямках. Щомісяця у нас додається по 1 млрд грн боргів за електроенергію (за даними ЗЕА, тільки на ринку електроенергії за перші шість місяців 2017 року сумарно борги споживачів, постачальників і держпідприємства «Енергоринок» зросли на 8,9 млрд грн. - Авт.). Це дуже погано. Фінансове становище погіршується, і вихід із ситуації не проглядається. Також одна з ключових проблем, які можуть нас усіх очікувати, - якщо місцеві бюджети не зможуть погасити борги по субсидіях постачальникам послуг, а ті, в свою чергу, не зможуть закупити газ », - каже Дмитро Марунич.

Він додає, що через неплатежі залишається техногенна загроза. «Якщо теплокомуненерго через проблеми з грошима не встигнуть профінансувати всі профілактичні і ремонтні роботи, підвищаться техногенні ризики. Стан наших мереж з кожним роком погіршується. Як би не повторилися ПП, як було в Алчевську », - попереджає Марунич.

За словами міністра соцполітики Андрія Реви, з осені число тих, хто отримує субсидії, скоротиться з 7,5 млн до 5,5-6 млн осіб. «Адже мінімальна зарплата українців виросла - значить, добробут людей поліпшується», - упевнений міністр. Також вже зменшили і соціальні норми, на які видають субсидії. Так, якщо раніше субсидія на опалення, наприклад, квартири в 60 кв. м покривала 330 кубометрів газу, то зараз знижку нарахують тільки на 300 кубів, а за решту 30 куб. м доведеться доплатити, тобто трохи більше 200 грн.

До слова, в уряді відклали виплату компенсації за зекономлені субсидії - до грудня. Про це заявив прем'єр. Раніше Рева вказував, що виплата компенсації зекономленої субсидії сім'ям (до 700 грн) почнеться в кінці жовтня - початку листопада.

 

 
Коментарі (0)