ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024Опалювальний сезон виявився під загрозою зриву

Опалювальний сезон виявився під загрозою зриву

Опалювальний сезон в Україні опинився під загрозою зриву через позов приватної компанії до "Укртрансгазу", в результаті якого у останнього арештовані всі рахунки і майно

Опалювальний сезон в Україні опинився під загрозою зриву через позов приватної компанії до "Укртрансгазу", в результаті якого у останнього арештовані всі рахунки і майно. Про це на своєму сайті попередила прес-служба дочірньої компанії "Нафтогазу України".

Позивачем в нинішньому розгляді виступила фінансова компанія "Фін-Інвест", якій "Укренергозбут" продав право вимагати з "Укртрансгазу" виконати зобов'язання з постачання газу.

Вона апелює до рішення Арбітражного суду Києва від 2007 року. Як пояснили в "Укртрансгазі", тоді суд зобов'язав поставити споживачам ЗАТ "Укренергозбут" 305 мільйонів кубометрів природного газу. Але вартість партії в рішенні не фігурувала, а з тих пір позивач не займався стягненням газу.

Проте "Фін-Інвест" 9 січня 2020 року домігся перемоги в Господарському суді Києва, який змінив порядок виконання рішення. Замість поставок газу він зобов'язав "дочку" "Нафтогазу" заплатити 2,3 мільярда гривень.

"Укртрансгаз" порахував, що вимоги "Фін-Інвеста" неправомірні і мають ознаки шахрайства, після чого звернувся до слідчих органів. Компанія попередила, що блокування коштів і можливе їх витрачання може перешкодити їй управляти газовими сховищами і взаємодіяти з оператором ГТС України.

Відзначимо, з 2020 року "Укртрансгаз" позбувся статусу оператора ГТС України - ці функції передали незалежної компанії. Таке рішення прийнято для відповідності європейським нормативам. Воно дозволило "Нафтогазу" домогтися п'ятирічного контракту з "Газпромом" щодо транзиту газу в Європу з гарантованим обсягом прокачування.

 

 
Коментарі (0)