ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГОператор ГТС планує спільно з європейськими операторами будувати водневу магістраль

Оператор ГТС планує спільно з європейськими операторами будувати водневу магістраль

Оператор ГТС України, Німеччини (OGE), Чехії (NET4GAS) і Словаччини (EUSTREAM) разом працюватимуть над створенням Центрально-Європейської водневої магістралі

 

Оператор ГТС України, Німеччини (OGE), Чехії (NET4GAS) і Словаччини (EUSTREAM) разом працюватимуть над створенням Центрально-Європейської водневої магістралі. 

У пресслужбі ОГТСУ повідомили, що магістраль буде створено для транспортування водню з перспективних районів постачання в Україні через Словаччину та Чехію, до районів підвищеного попиту в Європейському Союзі. Ймовірніше всього, що ключовим регіоном попиту на ресурс в ЄС та головним імпортером стане Німеччина. Заступник гендиректора з розвитку та трансформації ОГТСУ Павло Станчак відзначив, що водень – перспективний напрямок, який скоріше за все буде відігравати ключову роль до 2050 року, коли економіка Європи досягне повної декарбонізації. 

На думку організаторів ініціативи, водневий коридор через Центральну Європу буде створено шляхом перепрофілювання наявної газової інфраструктури, а також вкладення спеціальних інвестицій у побудову нової інфраструктури (водневі трубопроводи, компресорні станції). 

Це дозволить забезпечити транспортування ресурсу на віддалені відстані за економічно вигідною ціною. Компанії-партнери націлені на проведення досліджень, які за прогнозами мають до наступного року дати перші результати по перевірці перспектив реалізації проекту у частині потужності (до 120 ГВт-год водню на добу) та вартості його транспортування.

 

 

 
Коментарі (0)