ГоловнаВибір редакціїЖитлоОренда житла підскочить у ціні

Оренда житла підскочить у ціні

Експерти прогнозують підвищення орендної плати у столиці. Зміни прийдуть внаслідок зростання курсу долара.

У Києві готуються до підвищення вартості оренди нерухомості. За словами ріелторів, власники квадратних метрів почнуть підвищувати  орендну плату через зростання курсу долара, - повідомляють «Вести».

«Орендна плата зросте рівно настільки, наскільки виросте долар», - розповіла генеральний директор АН «Благовіст» Ірина Луханіна.

На її думку, найменше це торкнеться самого масового (і найдешевшого) сектора зі ставками до 6 тис. грн в місяць: договори тут заключають у гривні, і до терміну переукладання угод, немає підстав для перегляду розцінок. А ось в бізнес і елітному сегментах у договорах орендна плата вказується не тільки в гривнях, але і в прив'язці до курсу валюти, отже буде піднята автоматично.

Директор АН «Золоті Ворота» Олексій Холмецький вважає, що зростання долара позначиться на цінах не відразу, а протягом півроку.

Читайте також: Оренда квартир у столиці приправлена шахрайствами

«Ринок оренди житла, хоча він вже два роки гривневий, теж прореагує, але поступово, протягом півроку. Ті з господарів, хто делікатніше, підвищать ціну при переукладанні договорів, хто нахабніший - вже прийшов і повідомив орендарям, що життя стало дорожче», - зазначив він.

Експерти вважають, що квартиронаймачі стануть жертвами «тінізації» ринку.

«Відносини орендар-господар квартири будуються лише на чесному слові», - підкреслив аналітик консалтингового агентства SV Development Сергій Костецький. Хоча ретельно складений договір міг би стати аргументом у розмові з господарем квартири, і орендар міг  би до кінця строку оренди платити за зафіксованою ціною.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, протягом останнього місяця кількість столичних квартир, які здаються в оренду, зменшилася майже на 30% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

 
Коментарі (0)