ГоловнаНовини ЖКГЖитлоОренда житла в Києві складє 78% від зарплати

Оренда житла в Києві складє 78% від зарплати

У Києві співвідношення вартості оренди житла до рівня середньої зарплати є одним з найвищих по країні

 

У Києві співвідношення вартості оренди житла до рівня середньої зарплати є одним з найвищих по країні.

У Києві співвідношення вартості оренди житла до рівня середньої зарплати є одним з найвищих по країні. Так, щоб винаймати однокімнатну квартиру, пересічному киянину треба витратити 78% від його зарплатні. З усіх українських міст вищим показник є тільки у Львові, де співвідношення складе 80%.

Про це йдеться у дослідженні доступності оренди, що провели Work.ua та DIM.RIA. Виявилося, що київські ціни на оренду житла є чи не найменш доступними з усіх по країні. Так, за середньої рентної ставки у 15,5 тис. грн винаймати квартиру продавцям-консультантам, комплектувальникам-вантажникам чи касирам буде вкрай складно, оскільки для них сума ренти складе майже 100% від зарплатні.

Найлегше винаймати квартиру в столиці буде менеджерам з продажу та менеджерам з роботи з клієнтами, для них цей показник становитиме приблизно 50-60% доходу. В середньому ж за оренду житла в столиці киянину треба викласти 78% від середньої зарплати. З усіх українських міст цей показник є вищим лише у Львові, 80%, проте сама оренда житла там дешевше (14,7 тис. проти 15,5 тис. в столиці).

Найнижче співвідношення орендних ставок до середньої зарплатні - в прифронтових містах. Так, в Херсоні воно складає 21%, а у Харкові - 34%. Цікаво, що аналогічні показники для американських міст також зазвичай непосильні для орендарів - за даними The Economist, загалом 62 зі 100 найбільших міст США виявились надто дорогими для самостійної оренди. В середньому частка доходу домогосподарства, що витрачається на оренду, там складає 30%, що означає, що середня родина там "обтяжена орендою".

 

 

 
Коментарі (0)