ГоловнаПослугиЕлектроенергетикаОСББ: функції та особливості управління

ОСББ: функції та особливості управління

ОСББ розшифровується як об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. Воно повністю переймає на себе всі завдання по утриманню будинку

ОСББ – це новий тип управління спільною власністю мешканцями багатоквартирного будинку. Власники житла об’єднуються, щоб взяти на себе керування і організацію надання комунальних послуг, ремонту, підтримки та покращення умов житла. По суті, вони виконують функцію ЖЕКу. Але оскільки члени ОСББ безпосередньо зацікавлені в ефективності управління, часто вони справляються краще з основними задачами.

Чим займається ОСББ і в чому його переваги?

ОСББ розшифровується як об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. Воно повністю переймає на себе всі завдання по утриманню будинку, прибудинкової власності, укладає договори про отримання комунальних послуг (вивіз сміття, робота ліфтів, енергопостачання, теплопостачання тощо). ОСББ управляє фінансами, і при наявності вільних коштів витрачає їх на покращення умов побуту (ремонт, утеплення). Ще одне дуже важливе завдання – представлення інтересів мешканців ЖК при проведенні реформ. ОСББ мають право отримувати гранти від українських та міжнародних організацій на проведення реформ енергоефективності, наразі такі програми активно реалізовуються в Україні за рахунок зовнішнього та державного фінансування.

Органи правління ОСББ

На першому етапі створення об’єднання проводяться загальні збори ОСББ. Це перший етап офіційного формування громадського об'єднання. Саме на зборах простою більшістю голосів приймається рішення про створення ОСББ, після чого можна переходити до офіційного оформлення цього рішення.

На зборах обирається правління із членів об’єднання. В свою чергу правлінням призначається голова ОСББ. Зазвичай це один із мешканців будинку, хоча жодних обмежень щодо кандидатури за законодавством немає. Голова правління ОСББ виконує такі функції:

  • Здійснення оперативної діяльності (вибір постачальників
  • Контроль за фінансовими потоками, складання звітності;
  • Управління участю будинку у проведенні реформ та покращення житлових умов (утеплення, встановлення автономного опалення/електропостачання, сонячних батарей тощо).

Наразі в Україні реалізовуються спеціальні програми підтримки створення ОСББ, тому не складно знайти додаткову інформацію про особливості створення, управління та звітності таких організацій. А почати об’єднуватись із сусідами і брати керування за своїм життєвим простором ви можете вже сьогодні. Головне – почати, а все інше не складно!

 

 

 
Коментарі (0)