ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГОтримання субсидій принесе українцям нові «сюрпризи»

Отримання субсидій принесе українцям нові «сюрпризи»

Чи отримали українці нові форми декларацій і заяв на субсидії, чи врятує надання пільг на ЖКП населення від бідності та чому чиновники відстоюють підняття тарифів на «комуналку», – про це у щотижневому огляді новин від «України Комунальної».

Через підвищення тарифів на ЖКП українці все ретельніше цікавляться питанням отримання субсидії.  Ще кілька тижнів тому Міністр соціальної політики Павло Розенко обіцяв, що нові форми декларацій і заяв на отримання субсидій мешканці квартир і будинків отримають до 15 квітня разом із квитанціями на комуналку. Проте, станом на 17 квітня відповідні документи отримали не всі. За словами Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, близько 10% українців залишаються без них.

«За моїми даними, близько 90% українців отримали заяви та декларації для отримання субсидій, а 10% громадян ще ні», - сказав пан Яценюк.
 
Окрім того, Прем'єр-міністр доручив головам обласних адміністрацій створити «гарячі лінії» для інформування громадян щодо отримання субсидій.
 
Нагадаємо, раніше Прем’єр-міністр наголошував, що цьогоріч уряд направить на субсидіювання населення 24,5 млрд грн. Це дозволить захистити від підвищення тарифів на комунальні послуги людей, котрі цього найбільше потребують.
 
В свою чергу, у Мінсоцполітики наголошують, що систему пільг потрібно терміново реформувати. За словами очільника відомства Павла Розенка, негрошова форма підтримки українців (безкоштовне житло, безкоштовний проїзд, низькі тарифи) не захистить населення від бідності.
 
«Пільгова система – класичний приклад радянської соціалістичної системи. Коли всі отримували мізерну зарплату, а все заміщалося негрошовою формою підтримки. Так зване безкоштовне житло, безкоштовний проїзд, так звані низькі тарифи, так звані пільги зі сплати ЖКГ», - сказав пан Розенко.
 
 
Він зауважив, що практично в жодній розвиненій країні немає такої форми підтримки. «Відкладати реформу системи пільг на майбутнє – неможливо. Ця система з'їдає колосальний ресурс, розпорошує кошти між величезним колом громадян. І жодним чином не захищає від бідності», - наголосив Міністр.
 
Пан Розенко назвав несправедливою ситуацію, коли людина, яка отримує пенсію в 15 тис. грн, може не платити за житлово-комунальні послуги чи безкоштовно їздити у транспорті. «Це ж абсолютно ненормально», - підкреслив пан Розенко.
 
«Реформа системи пільг – непростий процес, це зміна пострадянської психології людей. Але ми повинні оптимізувати систему соцзахисту, щоби знайти додаткові кошти, які спрямувати, в першу чергу, на підвищення заробітних плат. Бо з заробітними платами в Україні справді катастрофа. Люди мають отримувати високі зарплати і пенсії, а не подачки від держави у вигляді пільг», - підсумував Міністр соціальної політики.
 
До речі, субсидії на оплату житлово-комунальних послуг будуть розраховувати «заднім числом». Тобто, тим громадянам, котрі звертатимуться за компенсацією в травні-червні цього року, нараховуватимуть субсидії з 1 квітня. Про це сказав директор Департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики Віталій Музиченко.
 
«Субсидії в разі, якщо підвищилися ціни і тарифи, можуть призначатися протягом трьох місяців з моменту підвищення тарифів. Тому це травень-червень в повному обсязі для того, щоб розтягнути цю роботу максимально, не збираючи людей в один момент», - сказав чиновник.
 
Він також наголосив, що ті громадяни, які отримають субсидію «заднім числом», матимуть можливість захиститись соціально після «стрибка» цін.
 
 «Фактично, сім'ї, які будуть звертатися в травні-червні, отримають житлові субсидії, починаючи з квітня. Таким чином, їм буде надана можливість забезпечити свій соціальний захист, вже починаючи з моменту підвищення цін»,- сказав пан Музиченко.
 
В свою чергу, чиновники Мінрегіону відстоюють необхідність підвищення тарифів на комунальні послуги. Кажуть, українці значно більше витрачають на алкоголь та цигарки, аніж на ЖКП.
 
 
«Я за 9 місяців взяла статистичні дані по кількості витрат населення на спиртні напої, пиво і тютюнові вироби. Шановні, ми 43 мільярди гривень випили і викурили, а сплатили за комунальні послуги - 36 мільярдів. І розповідаємо про те, що у нас є підстави не платити за комунальні послуги», - сказала начальник Управління економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону Наталія Хоцянівська.
 
Вона повідомила, що українці у 2014 році задекларували 811 млрд грн доходів. Загалом, пані Хоцянівська вважає підвищення тарифів на ЖКУ необхідністю: «Таким чином, враховуючи підвищення тарифів на енергоносії, зростання цін на матеріально-технічні ресурси, подорожчання робіт субпідрядних організацій, перегляд тарифів на житлово-комунальні послуги та приведення їх до економічно обґрунтованого рівня, є об’єктивною необхідністю».
 
Примітно, на тижні, що минає, у Верховній Раді зареєстрували законопроект №2636 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення належного комерційного обліку природного газу, теплової енергії, гарячої та холодної води для населення». Відповідний документ пропонує обраховувати плату  за комуналку зі знижувальним коефіцієнтом для споживачів, які проживають у житлових будинках, не обладнаних засобами комерційного обліку комунальних послуг.
 
Коментарі (5)
Гудвин Бугров2
19 Квітня 2015 p. 15:08
«Жизнеобеспечение» Минрегионстроя замахивается на «святое» и совсем не думает о государственном бюджете!!! Поэтому, скоро появятся новые надписи на бутылках и сигаретных пачках, мол: « КМУ попереджає. Надмірна увага до свого здоров’я, заважає вживанню алкоголю та палінню і веде до не наповнення держбюджету». Уберите заоблачные акцизы и соотношение водка/тарифы, сразу станет другим.
Софи Кремен2
19 Квітня 2015 p. 15:56
Пару таких повышений тарифов и нас уже ничего не возьмет , появится полный пофигизм .
Коля Пухов2
19 Квітня 2015 p. 18:45
Взагалі українці ніколи за всі роки незалежності не довіряли національним грошам, і принагідно скуповували валюту. Тепер задача держави -- "законним" способом забрати цю валюту у населення. А зробити це можна шляхом галопуючої інфляції гривні. Арифметика дуже проста: треба зробити так, щоб зарплати або пенсії для переважної більшості українців просто не вистачало на прожиття, і тоді, хоч-не-хоч треба буде витягувати "зелені" із заначок і бігти міняти їх на гривні. А ті, що не мають "заначок", будуть знищені швидше, ніж ті, що мають.
Дідусь Куценко
19 Травня 2015 p. 09:44
Не лише комуністичної символіки та КПУ, а позбавлятися треба всякої КОМУНИ. Досить "будувати" КОМУНІЗМ! Замість монопольних тарифів-податей за неякісні КОМУНАЛЬНІ послуги мають діяти конкурентні ринкові ціни за якісні ПРИВАТНІ послуги для житла. Навіть монополістам електро- й водопостачання треба створювати ПРИВАТНИХ конкурентів. Авторів-злодіїв за фінансування людожерської ідеології КОМУНІЗМУ через підвищення тарифів і оплату з бюджету пільг і субсидій треба позбавляти влади й судити.
Вадим
13 Червня 2015 p. 08:42
+ Дідусь І до чого тут "побудова комунізму"? Тобі сьогодні впарюють такі тарифи, що не знатимеш, як вижити, а тобі все ще ввижається "побудова комунізму" і її зв*язок з нинішнею владою та тарифами. Альцгеймер?